ECONOMISCHE TOP IN TOKIO HEEFT NAUWELIJKS INVLOED OP KOERSEN De meeste internationale effectenbeurzen hebben de afgelopen week een periode van kleine stijgingen doorgemaakt. Dat was het geval op Wall Street, in Tokio en Sydney. Beleggers zien hier kennelijk nog steeds mogelijkheden voor een verdere rentedaling. De grote Europese beurzen, Londen en Frankfort, moesten echter terrein prijsgeven. De kleinere, waaronder Parijs en Milaan, boekten nieuwe records. De topontmoeting in Tokio had per saldo weinig effect op de meeste beurzen. Voornaamste reden daarvoor was het ontbreken van concrete resultaten. Voorheen gemaakte afspraken werden opnieuw bevestigd, maar oplossingen voor slepende handelsconflicten werden niet bereikt.
NEW YORK
Wall Street heeft de afgelopen week een licht herstel te zien gegeven. De Dow Jones index voor industriele waarden, die een week eerder nog 60 punten naar beneden moest, sloot met een positief saldo van 14,75 punten op 1789,43. Ook de andere indices liepen op.
Het herstel kwam tot stand ondanks een aantal minder goede ontwikkelingen. Daarvan was de stijging van de olieprijzen er een van. Belangrijker echter was de lancering van een nieuw belastingvoorstel. Het effect hiervan op het bedrijfsleven is vooralsnog moeilijk in te schatten. Op de beurs wordt verwacht dat het met weinig amendementen zal worden aangenomen.
Een bijzondere week was het op de geld- en kapitaalmarkt. De prijzen schoten daar maandag omhoog in de hoop op een verdere wereldwijde rentedaling ten gevolge van besluiten in Tokio. Toen het optimisme daarover luwde, daalden de prijzen later in de week. Bezorgd was de markt over de ontvangst van $ 27 mrd aan schatkistpapier, die vorige week 'geveild' werd. Het driejarige papier werd zoals gewoonlijk voor het grootste deel door de banken opgenomen.
Voor de twee andere plukken papier van elk $ 9 mrd (looptijd 10 en 30 jaar) werd gerekend op belangstelling uit Japan. Angst bestond er voor het negatieve effect van de aanhoudende dollardaling op de Japanse bereidheid tot beleggen. Deze bleek ongegrond. Er ging ongeveer $ 9 mrd de Pacific over. Het korte papier deed een rendement van 6,97%, een dieptepunt sinds 1973. De 30-jarige staatsleningen kwamen uit op 7,37%, eveneens een record.
LONDEN
De effectenbeurs was de afgelopen week in mineur. De FT-30 index incasseerde dagelijks verlies, wat over de week tot een totaal van 52 punten werd uitgebouwd.
De ontwikkelingen rond Libie en de kernramp in Tsjernobyl brachten de belegger tot een voorzichtige houding. Met name Amerikaanse institutionele beleggers waren nauwelijks in de markt. Naast het internationale nieuws waren ook binnenlandse factoren debet aan de flauwe stemming. Het verlies van de regerende conservatieve partij bij lokale en tussentijdse verkiezingen deed speculatie opleven over de uitkomst van de algemene verkiezingen van volgend jaar.
Het begin van het nieuwe belastingjaar deed ook zijn invloed gelden. Grotere ondernemingen verkochten aanzienlijke aandelenpakketten, terwijl een golf van emissies losbrak. Die werden soms slecht ontvangen, zoals blijkt uit de koersdaling van 16% die volgde op de aankondiging van een emissie door het winkelconcern Harris Queensway.
FRANKFORT
De Duitse aandelenmarkt ging in de vier dagen tellende week sterk achteruit. De Commerzbank-index verloor maar liefst 89 punten tot 2049,3. Met de achteruitgang van de voorgaande weken bedraagt het verlies sinds het recordniveau van 17 april al 10%.
Dat het momenteel zo moeilijk gaat met de Duitse beurs komt door verschillende oorzaken. Allereerst bestaat er nog altijd onrust op monetair gebied. De daling van de Amerikaanse dollar doet de beurs bepaald geen goed. De economische topconferentie in Tokio van afgelopen week heeft de beursbezoekers nog geen voldoende duidelijkheid verschaft. Ten aanzien van de rente zijn de omstandigheden samenhangend met de positie van de DM ook nogal onoverzichtelijk. De markt bevindt zich tussen hoop en vrees over de richting van de rente. In de afgelopen week deden zich koersdalingen voor van een half punt.
TOKIO
In de door feestdagen verkorte beursweek van 6 tot 10 mei, nam de effectenbeurs in Tokio over een brede linie een afwachtende houding aan. Men wil eerst de resultaten van de topconferentie, alsmede de komende vloed van jaarverslagen afwachten, alvorens een houding te bepalen. De onzekerheid werd nog vergroot, omdat men in Japan gehoopt had, dat men op de topconferentie tot een regeling zou komen, waardoor aan de stijging van de yen ten opzichte van de dollar een einde gemaakt zou worden.
Deze verwachtingen zijn, zoals bekend, niet uitgekomen. De markt richtte zich dan ook voornamelijk op lokale fondsen die niet direct voor koersverhoudingen gevoelig zijn en voorts op de bouw-en onroerend-goedsector, omdat men in de tweede helft van dit jaar hiervoor een aanvullend budget verwacht. Tobishima, Kitano alsmede Hasegawa Komuten, Daiwa House en Daikyo Kanko konden hiervan profiteren. Dit gold eveneens voor cementbedrijven als Sumitomo, Onoda en Nippon.
Blue chips elektro- en precisiebedrijven konden zich redelijk handhaven. Rentegevoelige fondsen als Marui en Nippon Shimpan werden druk verhandeld. De index sloot vrijdag op 16.195 punten. Yamaichi Int. Nederland NV.
SYDNEY
De opmars van de Australische beurs werd in het begin van de week in een rustig tempo voortgezet. Bij kleine omzetten viel de ondertoon als geheel goed te noemen. Niet alleen de industriele waarden, maar ook de mijnbouw- en de oliesector deden ditmaal mee. Rond de overname van BHP deden zich afgelopen week geen nieuwe ontwikkelingen voor.
Winnaar van de week werd Hooker Corp. met een stijging van A$ 0,50 tot A$ 2,78, dank zij de mededeling van de maatschappij zelf over de gunstige gang van zaken in de Verenigde Staten. Later in de week werd het positieve beurssentiment verlaten en onder leiding van de industriele fondsen moest de aandelenmarkt over een breed front terug.
Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Santos maakte de voorzitter bekend, dat de winst voor belasting over het boekjaar 1986 aanzienljk lager zal uitvallen dan over 1985, maar wel hoger dan over 1984. Deze 'beter dan verwacht' vooruitzichten hielpen de aandelenkoers iets uit het dal. Aan het eind van de week moest de All-Ordinaries index ruim 10 punten prijsgeven ten opzichte van haar hoogtepunt, om te sluiten op 1232.9.
CLN Oyens en Van Eeghen NV.