Ik ben het nooit eens met Annemarie van Gaal, maar deze keer is dat anders; ik ben het van harte met haar eens. Het moet maar eens afgelopen zijn met de ongebreidelde bevoordeling van huurders en woningcorporaties zoals ze stelt in haar bijdrage van 10 september jongstleden. De keerzijde van diezelfde medaille is wat mij betreft dan ook dat Annemarie van Gaal het eens is met mij; weg met de aftrek hypotheekrente!
Jan Sinke, directeur Woningstichting de Veste
Evenals de arborisico’s in de jaren zeventig en tachtig, worstelen topbestuurders nu met kennisgebrek op het gebied van technologierisicobeheersing. Bedrijfspanden werden destijds in gebruik genomen zonder enig inzicht in wat dit betekende voor de arbeidsomstandigheden en onze gezondheid. De negatieve gevolgen van asbest waren wel bekend, maar werden niet serieus genomen. Het spreekt tegenwoordig voor zich dat een bedrijfspand voldoet aan de laatste veiligheidseisen.
In het verlengde van de arborisico’s — en van iets recenter datum — financiële risico’s, dient een hedendaagse bestuurder zich bewust te zijn van de risico’s die hij loopt als hij inferieure technologieën aankoopt, die onvoldoende zijn getest op veiligheid. Hoeveel veiligheidstesten zouden er bijvoorbeeld zijn gedaan op gratis apps? Met onveilige apps staat dus niet alleen de voordeur, maar ook de achterdeur wagenwijd open voor toegang tot de kroonjuwelen.
In recent onderzoek worden enkele tips gepresenteerd voor bestuurders. Een belangrijke tip dat het verstandig is om een risicoprofiel te bepalen. Hoeveel risico willen we lopen als bedrijf, hoe resistent zijn we tegen cyberaanvallen of inbraken in onze technologische systemen en wat is de perceptie van de stakeholder als zich iets van deze orde voordoet? Denk daarbij aan het vertrouwen van de consument, de publieke functie van het bedrijf en de klantperceptie.
Concluderend kunnen we stellen dat er een noodzaak is meer georiënteerd op risicomanagement te gaan denken en handelen, te beginnen in de bestuurskamer. Het wordt hoog tijd om de bescherming van onze kroonjuwelen te gaan operationaliseren en om te zetten in een competitief voordeel.
Prof. Yuri Bobbert MSc, ceo B-Able en lector Business Information Security aan Hogeschool NOVI
Versoepeling van ontslag en verkorting van de WW-duur. Duitsland kwam al tien jaar geleden met dit plan, en met succes.
Nederland deed dat niet en is daarom nu bijna het slechtste jongetje van de klas. In plaats van bezuinigen en hogere belastingen heffen, zet dit plan van versoepeling van regels rond ontslag en verkorting van de WW-duur meer zoden aan de dijk.
P.A.F. Bakx, Tilburg