Afgelopen maandag werd in Newsroom gediscussieerd over de kansen van de Nederlandse beurs in het komende jaar. Als vanzelfsprekend werd de AEX-index daarbij als benchmark gehanteerd. Dit jaar staat deze graadmeter 12,5% hoger dan eind 2012. Daarmee wordt een aantrekkelijk, zij het lager, rendement behaald dan bijvoorbeeld in Duitsland (+18% voor de DAX) of de Verenigde Staten (S&P +25%).
Toch is een globale vergelijking langs de meetlat van een willekeurig aantal aandelenindices een discutabele zaak. Daarvoor is het van belang de samenstelling van een index in de beschouwing te betrekken. Zo legt de AEX-index bijvoorbeeld een sterk accent op zwaargewichten Royal Dutch en Unilever. Gezamenlijk zijn deze Anglo-Nederlandse ondernemingen goed voor een weging van 26% in onze beeldbepalende index. Wie zich tot dit deel van de markt heeft beperkt, kan niet terugzien op een florissant verlopen beursjaar. Koninklijke Olie realiseerde dit jaar tot nu toe een totale beleggingsopbrengst van nihil, terwijl Unilever een bescheiden 1% pluste.
Dit impliceert dat de overige 23 ondernemingen uit de AEX-index gemiddeld beduidend beter hebben gepresteerd dan de twee zwaargewichten. En inderdaad, de resultaten van de wat weging betreft nummers 3 tot en met 5 trekken het brede gemiddelde weer stevig omhoog. Te weten: ING (weging: 12%, performance +29%), Philips (weging: 8%, performance +29%) en ASML (weging: 7%, performance: +36%). Wanneer je alle deelnemende ondernemingen uit de index een gelijke weging zou toekennen, dan komt er een ‘year-to-date performance’ van 17,7% uit de bus, een meer aansprekend resultaat dan dat van de officiële benchmark.
In de discussie over de kansen van de Nederlandse beurs in 2014 is het relevant deze wanverhouding te onderkennen. Ik ben weliswaar optimistisch gestemd ten aanzien van de kansen op koerswinst in het komende jaar, maar wel met de aantekening dat de onderlinge rendementsverschillen wel eens beduidend groter kunnen zijn dan in voorgaande jaren. Het is daarbij niet vanzelfsprekend dat de (voorlopige) winnaars van 2013, Randstad (weging: 2%, performance: 76%), SBM Offshore (weging: 1%, performance: 56%) en PostNL (weging: 0,6%, performance: 54%), zich komend jaar weer tot de best presterende bedrijven mogen rekenen. Evenmin hoeven de verliezers van 2013, Royal Imtech (weging: 0,06%, performance: -71%), TNT Express (weging: 0,8%, performance: -19%) en KPN (weging: 0,9%, performance: -17%) tot de winnaars van komend jaar te behoren.
Mijn advies voor komend jaar: zoom in op de individuele ‘investment case’. The Devil zou in 2014 zomaar eens in The Detail kunnen zitten.
Willem Burgers is beheerder bij het Add Value Fund, dat aandelen houdt in Royal Imtech. Reageer via willemburgers@fd.nl. Disclaimer en meer columns op fd.nl/willemburgers
Willem Burgers