Regeren is vooruitzien
‘Wie slim wil zijn bestudeert de Relatieve Sterkte Index (RSI) ten opzichte van de beursindex.’
‘Wie slim wil zijn bestudeert de Relatieve Sterkte Index (RSI) ten opzichte van de beursindex.’
Dit was mijn conclusie op maandag 29 juli nadat ik het verlies aan positief momentum in de Amerikaanse S&P 500-index bestudeerd had. Deze index noteerde rond 1690 bij het opstellen van die column een koersniveau dat overeenkomt met de slotstand afgelopen donderdag. In ruim twee maanden is er per saldo geen vooruitgang geboekt.
Wie de beurs te slim af wil zijn, hoeft overigens niet altijd gebruik te maken van moeilijke momentumindicatoren, zoals de RSI. De ouderwetse liniaal voldoet prima en ook een blik op de koersontwikkelingen in andere beursindices kan ons helpen een beeld te krijgen van de nabije toekomst. Zo geldt de verbindingslijn tussen drie bodems in de koersgrafiek als trendlijn. Een kruising van de beurskoers door deze lijn geeft informatie over veranderingen in de richting van de trend. In de S&P 500-index kunnen de intraday-bodems van november 2012 en juni en augustus 2013 met de liniaal onderling worden verbonden. Vorige week dreigde deze opgaande lijn even te worden gebroken, maar het liep gelukkig goed af.
In de Dow Jones Industrial Average was half augustus echter wel een trendbreuk zichtbaar (zie grafiek). Een nieuwe rallypoging in de afgelopen maand eindigde nabij de koerstop uit juli. Bij het bereiken van de trendlijn maakte de Dow Jones-index rechtsomkeert, om steun te vinden bij de nieuwe trendlijn, die de correctiebodems van eind juni en eind augustus aan elkaar linkt. Deze trendlijn stijgt nog wel, zij het dat de hellingshoek vrijwel is afgevlakt. De vraag naar Amerikaanse aandelen is dus niet meer zo gretig als in de eerste helft van dit jaar. Zou de Amerikaanse politiek deze boodschap begrijpen? Regeren is vooruitzien. Kijk daarom vooral ook naar de beursindices.
Edward Loef is zelfstandig gevestigd technisch analist.