Het akkoord dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdagnacht in Brussel heeft bereikt met zijn Europese ambtgenoten gaat lijnrecht in tegen een motie die vorige week is aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer.
Jeroen DijsselbloemANP
In de motie, die werd ingediend door coalitiepartij VVD, roept de Tweede Kamer de Pvda-minister op om alleen akkoord te gaan met een Europees reddingsmechanisme voor banken als obligatiehouders en onverzekerde spaarders al vanaf volgend jaar aan een kapitaalinjectie moeten meebetalen. Hierdoor wordt de kans kleiner dat een beroep moet worden gedaan op belastingbetalers in andere Europese landen.
Twee jaar eerder
De ministers van Financiën spraken in Brussel af om deze zogeheten bail-in verplichting pas vanaf 2016 te laten ingaan. Volgens financieel woordvoerder van het CDA, Eddy van Hijum is dit weliswaar twee jaar eerder dan aanvankelijk de bedoeling was, maar nog altijd te laat. 'Wat heb je aan strenge regels als het spel al gespeeld is?'
De Europese Centrale Bank licht volgend jaar de balansen van banken door. Naar verwachting zullen met name Zuid-Europse banken al volgens jaar kapitaalversterking nodig hebben. VVD-kamerlid Mark Harbers die de motie indiende zegt nog niet te kunnen reageren. 'Ik wil eerst het resultaat van de onderhandelingen afwachten.'
Schotten afbreken
Ook op een ander vlak lijkt het akkoord tegen de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer in te gaan. Volgens de motie mocht Dijsselbloem alleen akkoord gaan als er nationaal afgebakende resolutiefondsen komen waarmee banken kunnen worden gered. De ministers spraken juist af om de schotten tussen deze nationale fondsen in tien jaar geleidelijk af te breken.