Moody's: VS kunnen Aaa-status in 2013 verliezen
De Verenigde Staten kunnen hun hoogste kredietstatus (Aaa) bij ratingbureau Moody's volgend jaar al gaan verliezen, als er geen plannen volgen om de staatsschuld aan te pakken.
De Verenigde Staten kunnen hun hoogste kredietstatus (Aaa) bij ratingbureau Moody's volgend jaar al gaan verliezen, als er geen plannen volgen om de staatsschuld aan te pakken.
Dat kan gebeuren als er bij de begrotingsonderhandelingen geen beleid volgt om op termijn de staatsschuld te reduceren. Deze waarschuwing heeft de kredietbeoordelaar dinsdag afgegeven.
Op dit moment heeft de kredietbeoordelaar het kredietoordeel staan op Aaa met een negatieve outlook, wat zoveel betekent dat er een kans van een op drie is dat de status wordt verlaagd. Vorig jaar augustus was Standard & Poor's de eerste grote kredietbeoordelaar die de status verlaagde: van AAA naar AA+. Dat was omdat de politieke polarisatie in Washington het volgens S&P moeilijk maakt om een duurzame oplossing voor de staatsschuld te bereiken.
Wijzigen oordeel in 2013 waarschijnlijk
Moody's acht het onwaarschijnlijk dat de huidige Aaa-rating met een negatieve outlook tot in 2014 blijft staan. Of Washington neemt de maatregelen om de staatsschuld te stabiliseren en te reduceren. Dan blijft de rating onveranderd en gaat de outlook weer naar stabiel. 'Als de onderhandelingen er echter niet in slagen om zo'n uitkomst te bereiken, dan verwacht Moody's dat de rating wordt verlaagd, vermoedelijk naar Aa1', aldus het ratingbureau.
Het enige scenario waarin de huidige rating tot in 2014 kan blijven staan, is volgens Moody's als er abrupt zware bezuinigingen worden doorgevoerd om een houdbare schuldpositie te bereiken. 'Dit is een scenario dat zou plaatsvinden als het zogenoemde "fiscal cliff" daadwerkelijk optreedt.'
Schok rond jaarwisseling
Het fiscal cliff is de situatie die rond de jaarwisseling kan optreden. Dan lopen een aantal gunstige belastingregelingen af en zetten tegelijkertijd een aantal eerder afgesproken automatische bezuinigingen in. Als er geen akkoord volgt om die overgang soepeler te laten verlopen, worden de overheidsuitgaven ineens met $500 mrd verminderd en kan de economie in het eerste halfjaar met 2,9% krimpen, zo becijferde de rekenkamer van het Amerikaanse Congres in augustus.
'Zo'n schok zou tot instabiliteit kunnen leiden. Moody's zou dan eerst bewijs moeten zien dat de economie kan opveren van de schok, voordat de outlook weer naar stabiel kan gaan', aldus het ratingbureau.
Reductie schuld
De zwakke economie en politieke tegenstellingen voorkwamen een reductie van de Amerikaanse schuld in de afgelopen jaren. Het tekort ligt al drie jaar boven de $1000 mrd.
De Duitse minister van financiën Schäuble zei dinsdag dat de schuld van de VS ‘veel te hoog is’. Hij zei dit tijdens een toespraak tot het Duitse parlement. Volgens Schäuble voelt de wereldeconomie ‘de last’ van de Amerikaanse schulden.
Begin augustus kwam het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook al met een waarschuwing dat de Amerikaanse schuldenberg de wereldeconomie bedreigt.