Lab1111 stak met investeerder Open Industries al een paar ton in de app, die het mogelijk maakt om bijna 10.000 voorverpakte voedingsmiddelen te vergelijken op de hoeveelheid zout, suiker en andere (kunstmatige) stoffen. Consumenten hoeven alleen de streepjescode te scannen, waarna ze op hun telefoon een gezondheidsscore in rood, oranje of groen zien.
Varianten
Het opgehaalde geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van varianten van de productvergelijker voor specifieke gebruikersgroepen, zegt Jeroen de Bakker, mede-oprichter en directeur van Boodschapp. Om te beginnen wordt er een aparte versie gemaakt voor mensen met een glutenallergie. Zij kunnen straks zien welke glutenvrije producten ze kunnen kopen en welke alternatieven daarvoor bestaan.
Met de introductie van verschillende varianten stapt Boodschapp af van zijn eerdere strategie, die gericht was op het grote publiek. Sinds de lancering gebruikten meer dan 175.000 consumenten de gratis dienst. Die blijken de app vooral in het begin heel intensief te gebruiken. Er is altijd een groep van 20.000 tot 30.000 verschillende actieve gebruikers.
Lancering
‘We zijn er nog steeds van overtuigd dat Boodschapp zo waardevol is dat gebruikers ervoor willen betalen’, zegt De Bakker. En dat geldt zeker voor de specifieke doelgroepen. ‘We hebben nu verschillende verdienmodellen getest met gebruikersonderzoek’, vervolgt hij. Het verzamelen en verhandelen van consumentendata wordt volgens hem geen inkomstenbron.
De lancering van Boodschapp wekte boosheid bij fabrikantenkoepel FNLI, die de beoordelingsmethode voor levensmiddelen te onduidelijk vond. Het onafhankelijke initiatief is een luis in de pels van de voedingsmiddelenindustrie. De Consumentenbond pleitte jaren tevergeefs voor een stoplichtsysteem om een gezonde keuze voor consumenten eenvoudiger te maken.
Niche
Voor consumenten is het lastig om die keuze bewust te maken. In het afgelopen anderhalf jaar zijn er ruim 90 keurmerken en logo’s in Nederland bijgekomen, maakte voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal vrijdag bekend. ‘Geen wonder dat er veel verwarring bestaat over wat zo’n bloemetje, blaadje of aardbol nu betekent’, zegt directeur Vera Dalm in de persverklaring.
Met de nieuwe glutendienst hoopt De Bakker de tweede helft van het jaar operationeel break-even te draaien. ‘Het is een niche’, zegt hij, ‘maar Bol.com is ook begonnen met boeken en is van daaruit verder uitgebreid’.