Shell wil over tien jaar naar olie boren in Noordpoolgebied
Het Nederlands-Britse Shell gaat mogelijk in de tweede helft van het volgende decennium naar olie en gas boren in het noordpoolgebied, zegt topman Peter Voser.
Het Nederlands-Britse Shell gaat mogelijk in de tweede helft van het volgende decennium naar olie en gas boren in het noordpoolgebied, zegt topman Peter Voser.
De scheidend ceo van het energieconcern heeft dat gezegd in een afscheidsinterview op de website van Shell. Voser zegt dat Shell in staat is op duurzame wijze naar olie en gas te boren in het noordpoolgebied. Maar pogingen om deze energiebronnen in Alaska te vinden, verliepen tot nu toe niet succesvol. Eerder dit jaar staakte Shell die zoektocht, na een aantal incidenten, technische problemen en oponthoud vanwege slecht weer in 2012.
Shell is momenteel bezig met voorbereidingen om volgend jaar of in 2015 proefboringen te verrichten. Een officiële beslissing om het project te hervatten is evenwel nog niet genomen.
Rechter stelt Shell in het gelijk
Eerder dit jaar besloot een Amerikaanse rechter in Anchorage, een stad in Alaska, dat Shell in deze Amerikaanse staat mag blijven boren naar olie en gas. Shell handelt daarmee niet in strijd met milieuwetten. De vergunningsaanvragen zijn terecht goedgekeurd, meende hij. Een aantal milieuactivistische groeperingen, waaronder Greenpeace, hadden een rechtszaak tegen Shell aangespannen vanwege de boringen in het kwetsbare gebied. Volgens milieugroeperingen zijn olievervuilingen in het gebied heel moeilijk op te ruimen.
Beperkte toekomst schaliegas voor Europa
Voser ziet wel een toekomst voor schaliegas in Europa, maar de ontwikkelingen duren volgens hem langer dan gedacht, wegens het ontbreken van regelgeving en beleid. Nadeel is ook dat in Europa de opbrengsten van de productie van schaliegas hoofdzakelijk naar overheden gaan en niet naar grondeigenaren zoals in de Verenigde Staten gebeurt. Ook zal het Europese schaliegas-aandeel naar verwachting klein zijn. De productie zal zich de komende jaren vooral concentreren in landen als de VS, China, Oekraïne en Argentinië, verwacht Voser.
Spijt van investeringen schaliegas VS
In oktober zei Voser ‘spijt’ te hebben van Shells investeringen van meer dan $20 mrd in Amerikaans schaliegas onder zijn bewind. Hij sprak van een ‘gok’, waarvan het de vraag is of die voldoende zal opleveren. Shells probleem is dat het veel geld heeft neergelegd voor grote schalievelden toen de gasprijs in de Verenigde Staten hoog stond. Sindsdien is de gasprijs fors gedaald door overproductie. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers in augustus maakte het Brits-Nederlandse concern een afboeking bekend van ruim $2 mrd op zijn Amerikaanse schaliegasvoorraden. Ook Exxon en het Australische BHP Billiton hebben moeten afboeken.