De koersen vliegen omhoog, maar analisten trappen op de rem. Minder dan de helft van de adviezen die ze geven voor AEX- en Midkap-fondsen is nog een koopaanbeveling. De AEX-fondsen hebben het meest aan aantrekkingkracht verloren. Het percentage koopadviezen voor de grote aandelen ligt slechts op 42%. Bij de Midkap is dat iets meer dan de helft: 52%.
Maar 7 hoofdfondsen koopwaardig
Dat blijkt uit een analyse van deze krant op basis van gegevens van Bloomberg. Bedrijven die een forse knauw hebben gekregen zijn Corio, Fugro, Ziggo en TNT Express. KPN begint juist weer meer vertrouwen te krijgen onder analisten, getuige een toename van de koopaanbevelingen. Toch is nog geen derde van de adviezen voor het telecomaandeel een aanbeveling tot kopen.
Verder blijkt dat maar 7 hoofdfondsen meer koopadviezen dan houden- of verkoopadviezen krijgen. In de Midkap dragen 15 fondsen het predicaat koopwaardig. Favorieten bij analisten zijn metalenspecialist AMG (100% koopadviezen), textieltechnologieconcern Ten Cate (78%) en ingenieursbureau Arcadis (73%), alle drie Midkap-fondsen.
Economisch herstel inmiddels ingeprijsd
Dat analisten niet optimistischer zijn geworden, blijkt ook uit de koersdoelen. Die zijn in het derde kwartaal weliswaar met gemiddeld 3% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal, maar blijven daarmee ver achter bij de gemiddelde koersstijging van 14% in dezelfde periode. Dit heeft tot gevolg dat het koersdoel nog maar 19% boven de huidige koers ligt. Bij AEX-fondsen is dat nog maar 6%.
Dit laatste kan ook een reden zijn dat er relatief weinig koopadviezen zijn. ‘Een deel van het economisch herstel is inmiddels ingeprijsd’, meent David Tailleur, hoofd aandelenonderzoek bij Rabobank. ‘Dat geldt vooral voor defensieve aandelen.’ Desondanks ziet hij meer kans op koersstijgingen dan -dalingen.
Meer bewijs zien
Doordat de koersen zijn gestegen, maar de winsten bij bedrijven dat nog niet doen, zijn aandelen dit jaar behoorlijk duurder geworden. Beleggers in de AEX betalen gemiddeld ruim 13 keer de verwachte nettowinst voor dit jaar. Daarmee loopt de markt vooruit op een verwacht herstel. ‘Analisten zijn voorzichtiger’, zegt Tailleur. ‘Wij spreken met de bedrijven zelf. Die zijn nog heel voorzichtig en doen weinig voorspellingen.’ Tailleur wil meer bewijs zien dat bedrijven beter presteren, voor hij gunstigere prognoses afgeeft.
Daarmee zijn analisten voorzichtiger dan de meeste fondsbeheerders. Het regent nu commentaren van beleggingsstrategen die cliënten aanraden terug in aandelen in te stappen. ‘Aandelen in Europa zijn aantrekkelijk geprijsd’, stelt bijvoorbeeld Asoka Wöhrmann, hoofd beleggingen van Deutsche Asset & Wealth Management.
Verschillende horizon
De vraag is of analisten niet te voorzichtig zijn. Zij kregen al eens het deksel op de neus toen zij 2011 uitriepen tot jaar van het aandeel, maar de beurzen fors daalden. Willem Burgers, beheerder bij het Add Value Fund denkt van wel. Hij schreef vorige week nog in deze krant dat ‘analisten hun verwachtingen, veelal bewust, tot dusver dit jaar niet te hoog hebben gesteld’.
Tom Muller van Theodoor Gilissen brengt daar tegenin dat analisten en beleggers vaak een verschillende horizon hebben. ‘Analisten vergelijken de huidige situatie met die over zes of twaalf maanden, terwijl een belegger vaak kijkt hoe de zaken er over enkele jaren voorstaan. Daarbij passen verschillende waarderingen. Als je mij vraagt hoe ik de zaken over drie jaar inschat, dan zijn mijn taxaties ook hoger.’ De afgelopen jaren vingen bedrijven terugvallende resultaten vooral op met kostenbesparingen. Nu zullen de verkopen moeten aantrekken. Pas dan is het optimisme van de markten gerechtvaardigd.
Aanbevelingen
Wat verwachten analisten? Het antwoord op deze vraag is onder meer te vinden in de databases van financiële dataleveranciers als Bloomberg. Daarin zijn de verwachtingen van analisten, zoals winsttaxaties, koersdoelen en koopaanbevelingen, verzameld. Het percentage koopadviezen van 42% is het gemiddelde van alle AEX-fondsen. Ahold is het populairst, van de 36 aanbevelingen zijn er 24 ‘koop’, wat neerkomt op een score van 67%. Corio is het minst aantrekkelijk; slechts 3 van de 19 aanbevelingen is een ‘koop’.