Het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft afgelopen week zijn vijfde strategiewijziging sinds 2000 aangekondigd. ‘Leadership, balance, growth’ wordt per 1 januari 2014 voor drie jaar ingeruild voor ‘Sustainable growth, performance, collaboration’. Fraaie woorden, omgeven met veel volzinnen, maar Bartjens kijkt liever naar de harde cijfers.
Bartjens
Die staan er gelukkig, ook in de nieuwe strategie. Het sterk expanderende en wereldwijd opererende concern wil jaarlijks meer dan 10% in omzet gaan groeien; de helft met autonome groei en de helft met overnames.
De nieuwe strategie schrijft verder voor dat de komende drie jaar het rendement op geïnvesteerd vermogen boven de 13% moet uitkomen. Ook dient er een kasstroom te worden gegenereerd die hoger is dan het nettoresultaat. En de operationele winstmarge, de ebitda als percentage van de omzet, moet de 11% gaan overstijgen.
Fraaie en harde cijferdoelstellingen, zo lijkt het. Dat wordt gemakkelijk afrekenen voor beleggers, zou je denken. Leg de doelen naast de toekomstige resultaten en het oordeel over Arcadis vormt zich als vanzelf.
Het bericht over de nieuwe strategie vertelt echter niet het hele verhaal. Dat wordt duidelijk als Bartjens de oude strategie ernaast legt. Een omzetgroei boven de 10% klinkt stevig, maar Arcadis is daarmee minder ambitieus dan onder de oude strategie. Daarin was de lat op 15% gelegd. Bovendien is die doelstelling de afgelopen jaren niet gerealiseerd. Met name de autonome groei is met 2%-3% ruim achtergebleven bij wat werd verlangd.
Hoe zit het met het rendement op geïnvesteerd vermogen? Het nieuwe doel is om boven de 13% uit te komen. Dat komt zo’n beetje overeen met het huidige prestatieniveau. De eis uit de oude strategie was echter 15%. Ook hier is Arcadis dus minder ambitieus geworden. Alleen bij de operationele winstmarge is de ambitie niet verlaagd maar verhoogd. De oude strategie eiste 10%. Dat is vorig jaar nipt gehaald. De nieuwe neemt er pas genoegen mee als de 11% wordt overschreden.
Ook deze margeambitie blijkt echter niet zo groot. In het derde kwartaal van dit jaar stond de teller al op 10,9%.
Gezien de koersontwikkeling van het aandeel Arcadis tillen beleggers er niet zwaar aan als beloften niet worden ingelost. Zolang er maar winstgroei blijft, gaat het goed. Het aandeel Arcadis steeg de afgelopen twaalf maanden met 40% en vorig jaar met ruim 50%.
De winstgroei is vooral gevoed door acquisities. Sinds 2000 zijn er meer dan veertig bedrijven overgenomen. Nu Arcadis nieuwe doelen heeft gesteld, met veelal lagere ambities, neemt de kans toe dat ze de komende drie jaar daadwerkelijk worden gerealiseerd.
Dat maakt het midkapfonds meer voorspelbaar. En daar houden beleggers van, mits de overnamemachine maar blijft draaien.