In De Vonk vertelt iemand over een beslissend moment in zijn of haar loopbaan. Deze week Marc de Beijer (50), ceo van Aurum. Met zijn systemen kunnen bewoners hun energieverbruik op de voet volgen.
Het nieuwe bestaan van de Marc de Beijer zou voortaan draaien om Aurum.Foto: Friso Keuris voor het FD.
De beste arts had hij uitgekozen voor zijn operatie. In een ziekenhuis in het Belgische Aalst moest het in vier uur gedaan kunnen zijn. Het kwam slecht uit, in de drukke periode eind 2014 waarin hij de aankoop van een bedrijf moest afronden. Maar begin november was er een handig gaatje in de agenda gevonden.
De operatie van Marc de Beijer, investeerder en overname-adviseur, hield zich niet aan het ideale schema. Een slagader werd geraakt. Hij bleef ternauwernood in leven en werd dagenlang in coma gehouden. Zijn herstel duurde maanden.
Eenmaal uit het ziekenhuis pakte hij de koffers en vertrok met zijn gezin — zijn jongste kind was net geboren — naar Curaçao. Daar hoopte hij in een paar weken te herstellen. Dat werd een half jaar. Op het tropische eiland zette hij een punt achter het leven dat hij tot dan toe had geleid.
‘Ik wilde de kinderen nog kunnen leren hoe ze zelf hun fiets kunnen repareren.’
Nooit meer Facetimen
'Nadat ik uit de coma was gekomen, besefte ik wat er op het spel had gestaan. Het waren simpele, harde gedachten. Met mezelf had ik geen medelijden. Ik was 46, had een mooi leven gehad, als expat over de wereld gereisd, bedrijven opgericht. Mijn vrouw zou echt wel een nieuwe man vinden.
Maar mijn kinderen had ik nog lang niet genoeg mee kunnen geven. Ik dacht op dat moment niet aan een levensfilosofie. Het enige wat me te binnen schoot waren kleine, praktische dingen. Ik wilde de kinderen nog kunnen leren hoe ze met een spons het laatste beetje water uit de boot halen. Hoe ze zuinig moeten zijn op wat ze hebben. Hoe ze zelf hun fiets kunnen repareren.'
Voortaan zou het werk draaien om zijn kinderen. Nooit meer Facetimen vanuit het buitenland. Hij zou ze uit school halen als de zon schijnt, en samen gaan zeilen. Investeren, onderhandelen, structureren, adviseren, reizen: dat leven ging voorlopig in de ijskast. Het nieuwe bestaan zou draaien om Aurum, een bedrijf dat hij in 2013 deels had verkocht aan de Franse energiegigant GDF Suez (nu Engie), en vlak voor zijn operatie weer terugkocht.
Eerst bracht hij zijn reisafstand terug, zodat hij altijd dicht bij zijn gezin kon zijn. Het bedrijf verhuisde van Zoetermeer naar een kantoor in Breukelen. Het gezin verhuisde van Amsterdam naar Loosdrecht, op een kwartier rijden van het nieuwe kantoor. Daarna ging hij met de onderneming aan de slag.
Aurum maakt systemen die het verbruik en opwekken van energie 'real time' zichtbaar maken. Toen hij het terugkocht van GDF Suez werkten er 22 mensen. Maar omzet was er niet. Aurum was een soort interne innovatieafdeling van het Franse concern geworden. Daardoor was er nauwelijks meer contact met de markt.
‘We zien een grote internationale vraag naar realtime-energie-inzichten’
De Europese markt op
Terwijl hij in Curaçao herstelde van zijn operatie, werd het personeelsbestand radicaal teruggebracht tot vier mensen, hemzelf inbegrepen. Toen hij weer kon werken, zocht hij nieuwe klanten voor de onderneming. Eén grote opdrachtgever was de Consumentenbond. Hij ontwikkelde een concept waarmee de leden hun hele meterkast doorlopend kunnen aflezen via één app: stroom, gas en zonnepanelen. Het heet Huisbaasje. Aurum deed alle service voor de leden. Aan een grote leverancier van stadswarmte verkocht hij een systeem waarmee de klanten doorlopend inzicht hebben in hun warmteverbruik. De leverancier gebruikt het om te factureren.
Begin december stopte de Consumentenbond zelf met Huisbaasje, en droeg de hele dienst over aan Aurum. Hij wil er in 2020 mee de Europese markt op. 'We zien een grote internationale vraag naar realtime-energie-inzichten', zegt hij.
Na 2015 heeft het bedrijf geen financiële informatie meer gepubliceerd. Volgens De Beijer groeide de omzet van €150.000 in 2015 naar €2 mln in 2019. De onderneming telt nu weer 10 werknemers. Volgend jaar denkt hij de omzet te verdubbelen.
'Ooit studeerde ik elektrotechniek', zegt hij. 'Begonnen op de lagere technische school, doorgeleerd tot de hogere technische school. Daarna ben ik de financiële wereld van fusies en overnames in gerold. Maar nu heb ik de balans gevonden. Tijd voor mijn gezin, voor de mensen om me heen en voor de onderneming.'
Slimme meters
Er zijn tientallen systemen voor mensen die actueel inzicht willen in hun energieverbruik. De meeste worden aangesloten op een digitale 'slimme meter' in de meterkast. Die zijn in Nederland nu op ongeveer 6,5 miljoen adressen geïnstalleerd.
Aurum ontwikkelt ook systemen die op een ouderwetse, niet-digitale meter worden aangesloten. Ze meten het aantal omwentelingen van het radartje in de stroommeter, of het verspringen van het telwerk in de gasmeter.