Ceo Jen-Hsun Huang van Nvidia viel tijdens een productpresentatie ineens in stukjes uit elkaar in zijn keuken, om elders weer opgebouwd te worden. De man die daar stond te praten, bleek een digitale kloon van de echte Ceo te zijn.
Show, don’t tell, was het idee achter deze actie van computerhardwarebouwer Nvidia. Bij de presentatie van de nieuwe hardware Omniverse kun je wel vertéllen hoe realistisch digitale werelden eruit kunnen zien, maar je kunt ook gewoon laten zien wat je met die hardware kunt doen.

Eerst die term Omniverse. Dat is het opensourceplatform dat Nvidia bouwt om de Metaverse mogelijk te maken. Metaverse? Yep, dat is de driedimensionale digitale wereld waarin mensen kunnen rondlopen, voelen, horen en zien. Virtual reality dus.
Nvidia hoopt dat hun hardware ervoor gaat zorgen dat verschillende merken, bouwers, ontwerpers en systemen aangesloten kunnen worden op deze virtuele, driedimensionale wereld. Nu nog bouwen verschillende merken hun eigen VR-toepassingen.
Vergelijk het met internet; verschillende aanbieders van software en hardware kunnen toegang verschaffen tot hetzelfde internet. Met Omniverse hoopt Nvidia het mogelijk te maken dat de Metaverse een collectief toegankelijke virtuele wereld wordt; zo zou de Metaverse een virtuele realiteit kunnen worden náást onze ‘echte’ realiteit. Wellicht ooit tot op het punt dat je je gaat afvragen welke realiteit eigenlijk echter is.
Huang gaf zijn presentatie vanuit zijn keuken. Het grappige is dat hij daar inderdaad lijfelijk stond te presenteren, totdat zijn virtuele evenknie het stokje tijdelijk overnam. De boodschap: je ziet het verschil niet (meer).
We kenden al de deepfakes: video’s waarin mensen dingen zeggen en doen die ze nooit hebben gezegd en gedaan. Omniverse gaat een stapje verder; het biedt tools om mensen dingen te laten doen in een driedimensionale, virtuele wereld.
Op dit moment wordt deze technologie gebruikt om driedimensionale klonen te maken van de fysieke wereld om bijvoorbeeld voorspellingen te doen over bosbranden. Ook worden er levensechte werelden mee gebouwd om zelfsturende auto’s in te trainen.
‘They took our jobs!’
In de aflevering ‘Goobacks’ van Southpark pikken mensen uit de toekomst banen in, tot onvrede van de bewoners van het heden: ‘They took our jobs!’ Het verwijst niet alleen naar immigratie, maar ook naar robots die ‘onze’ banen inpikken. Volgens ceo Jack Ma van Alibaba staan door robotisering niet alleen de banen van de gewone arbeider (m/v) op het spel, maar ook die van de ceo’s. Jack Ma voorspelt dat robots dankzij kunstmatige intelligentie prima in staat zullen zijn bedrijven te runnen. Bovendien hebben ze geen pauzes of nachtrust nodig. Het zal slechts een paar decennia duren voordat een robot de cover van Time zal sieren als Person of the Year, voorspelt hij.