In Crowdcoaching reageren ondernemers op vragen van ondernemers. De ‘crowd’ wordt gevormd door FD-lezers en de mentoren achter het ondernemersplatform NLGroeit.
Schud iedereen de hand!
Schud iedereen de hand! Je vraag is voor mij zeer herkenbaar. Ook wij hadden een snel gegroeid detacheringsbedrijf. Het bedrijf was zo sterk gegroeid dat ik mij zelfs niet meer kon herkennen in de mensen die aangenomen waren. De ziel van het bedrijf was er een beetje uit. De les die ik hieruit getrokken heb is dat je nooit consessies mag doen aan je bedrijfscultuur. Juist dat maakt dat unieke waar im je klanten graag met je willen werken. Daarnaast is dat juist de reden waarom potentiële medewerkers voor jòuw bedrijf kiezen. Goed inzicht, maar hoe regel je dat? Simpelweg door alle medewerkers die je aanneemt zelf de hand te schulden. Sinds 2002 heb ik dan ook veel medewerkers (dus ook stagiaires) de hand geschud en de bedrijfscultuur bewaakt.
Marcel Broersma, Directeur eigenaar, Peak Value bv
Soft skills zijn de sleutel tot succes!
Passende soft skills zijn de sleutel tot succes! Vaak wordt er bij de werving van personeel vastgehouden aan ervaring, kennis en kunde. Mijn advies is om dat los te laten en te starten met een kritische blik naar uw eigen organisatie. Op welke punten onderscheidt u zich van de concurrent? Wie wilt u zijn? En waar staat u voor? Kijk vervolgens goed welke gedragskenmerken essentieel zijn voor uw personeel. Op deze punten mag u absoluut nooit concessies doen. De groei en de identiteit van u bedrijf valt of staat immers met het type mens dat u aan boord heeft. Doet u dit toch, dan loopt u het risico dat beeld en geluid niet meer met elkaar stroken: uw personeel handelt anders dan uw organisatie wilt uitstralen. Daarmee verliest u uw unieke identiteit en dus uw concurrentievoordeel.
Loes Dingemans, Algemeen directeur, Unique
Lastige beslissingen
U mag nooit concessies doen waar het gaat om uw kernwaarden. U zegt op uw site dat 'live your potential' - dat iedereen zich volledig moet ontwikkelen - centraal staat. Dat is dus een hard punt. Dus een geweldige ervaren compliance interimmer die vooral voor het geld gaat en niet verder wil leren, zou u daarom niet aan moeten nemen. Tja, dat zijn lastige beslissingen - zeker als ze moeilijk te vinden zijn- .. 'live your values' is daarom steeds een enorme uitdaging- maar de beste groeiers doen dat!
Kees de Jong, lid stuurgroep NLGroeit
Enthousiaste professionals zijn goud waard
Focus op de soft-skills en commerciële pro-activiteit van de professionals. Zeker in geval van interim opdrachten, waar professionals de continue veranderende werkomgeving zich snel eigen dienen te maken. Stuur dus niet te veel op kennis. Dit is over het algemeen vrij makkelijk bij te spijkeren. Jullie focus ligt op groei. Uiteindelijk dient de groei in personeel tot een wisselwerking in omzetgroei te leiden. Dan groei je ook in financieel opzicht. Professionals die enthousiast zijn en pro-actief nieuwe commerciële kansen zien vanuit hun huidige opdracht zijn goud waard. Vergeet echter niet dit positieve gedrag van deze professionals te blijven erkennen.
Jerry van Leent, Adviseur, Van Oers Corporate Finance
Harde criteria
Stel een lijst met ‘harde criteria’ op waaraan jullie medewerkers moeten voldoen, maar besteed ook zeker veel aandacht aan soft skills. Harde criteria kunnen zaken zijn als aantal jaren ervaring, aantal bedrijven waarvoor je hebt gewerkt, ervaring met toezichthouders, etc. Voor mij zijn de soft skills minimaal zo belangrijk. Zoek medewerkers die in staat zijn om écht contact te leggen met je klant en de business begrijpen. Kies voor mensen die voldoende flexibel zijn om met de klant naar oplossingen te zoeken. Die proberen zaken wél te doen i.p.v. te zeggen dat het allemaal niet kan. Maar kijk ook of ze voldoende standvastig zijn, daar waar de business (de klant van de klant) beschermd moet worden. Zoek dus mensen die sterk zijn op de relatie en communcatief vaardig zijn.
Rene Frijters, Oprichter & Directeur, Knab
Observeerbaar gedrag
Vraag het bij jullie klanten: “Hoe herkennen ze een interimprofessional van jullie?” Yes, dat is er weer één van… Van het antwoord maak je een observeerbaar gedrag van. Dat observeerbaar gedrag kun je toetsen bij de selectie van nieuwe, passievolle, gedreven mensen.
Pepijn van Rooij, Netwerker, Performance College
Doe geen consessies
Geen concessies doen. Functieprofielen worden vooraf gemaakt en blijken achteraf vaak helemaal niet leidend te zijn geweest voor de aanname van de best passende persoon. Niet erg. Alle harde criteria ten spijt: er is een element dat je nooit moet verloochenen: je intuïtie. Gelijktijdig o zo moeilijk om dit te verwoorden of objectiveren, maar de kans dat je intuïtie je bedriegt is klein. Gebruik het en vertrouw erop. Hoe moeilijk ook.
Piet Hein de Sonnaville, Partner, Schaekel & Partners B.V.
Trek de juiste mensen aan
Het aantrekken van de juiste mensen is cruciaal voor het succes van organisaties. Bedrijven ontkomen er bijna niet aan om concessies te doen bij het werven van nieuwe medewerkers. Waar echter nooit concessies op mogen worden gemaakt zijn de kernwaarden, de zogeheten ‘why’. Juist bij interim professionals draait het om verbinden en de meest sterke verbindingen vinden plaats bij een vrijwel volledige match op de ‘why’ en intrinsieke waarden. Professionals, met name de millennials, kijken steeds scherper naar deze ‘why’ van bedrijven. Vice versa moeten organisaties zelf ook kijken of de ‘why’ van een professional een match is. Hierdoor blijf je als organisatie persoonlijk en onderscheidend. Concessies mogen, maar blijf van de ‘why’ af.
Niels Huismans, Business Developer, FastFlex
Concessies doen? Dat gaat niet werken
Bij Difrax hebben we de regel om nooit concessies te doen aan de fit met onze cultuur. Dat is namelijk niet meer te repareren en nog erger beinvloed je organisatie negatief. Ook al heeft iemand het beste track record dat je kunt bedenken als er geen goede match is met jullie energie, normen en waarden, formeel/informeel acteren, verwachte mate van flexibiliteit etc dan gaat het niet werken. Zeker niet op de lange termijn.
Vivienne van Eijkelenborg, directeur/eigenaar, Difrax
Het begint met de werving
Het begint met de werving. Wat is de aanpak? Advertentie plaatsen en afwachten wie er op af komt? Of #recruitment2.0 en keihard hunten? Niet in zee gaan dus met mensen die "werk zoeken". Kandidaten moeten precies weten wat ze willen doen, waarom, waar en bij wie. Toevalstreffers zijn eigenlijk gewoon missers. Verspil uw tijd niet met baantjesjagers en laat uw HR afdeling gewoon haar eigen werk doen. HR functionarissen zíjn nu eenmaal geen recruiters. Het is een vák.
Ivar Volder, Eigenaar/oprichter - freelance recruiter, Volder Managementondersteuning, Organisatieadvies en Personeel
Alle vragen van crowdcoaching kunt u teruglezen via deze link.