De chirurg is een glimmend apparaat
FD Morgen kijkt om zich heen. Deze week: Medux symposium 'De kracht van innovatie', Jaarbeurs, Utrecht, 31 mei.
FD Morgen kijkt om zich heen. Deze week: Medux symposium 'De kracht van innovatie', Jaarbeurs, Utrecht, 31 mei.
‘Elk onderdeel van de mens kan vervangen en verbeterd worden.’ Aan het woord is hoogleraar Strategisch Leiderschap Bob de Wit van Nyenrode. Hij spreekt vandaag op een symposium in de Jaarbeurs in Utrecht over innovatie in de zorg. Centraal in het betoog van De Wit staat de komende transitie voor de mens: leven op basis van data. Met een aantal indringende voorbeelden schetst hij de toekomst van de zorgcliënt. De dokter is daarbij niet langer behandelaar van de kwaal, zoals nu, maar speelt een preventieve rol: als een poortwachter die jouw zorgdata screent.
Tijdens het betoog van De Wit droom ik even weg. Het is een dag in 2032. Ik heb een gratis zorgverzekering, want een chip onder mijn huid bevat alle noodzakelijke informatie over mij en kan preventief gerichte zorg organiseren. Die chip stuurt zo nodig gepersonaliseerde berichten: ‘uw bloeddruk is hoger’. Een algoritme scant mijn agenda en maakt direct een afspraak. In het bloedlaboratorium zoekt een robotarm naar de beste ader, prikt pijnloos en analyseert het bloed ter plekke. En nu ik er toch ben, adviseert een sympathieke robotarts mij speciale lenzen die mijn bloedsuikerspiegel kunnen meten aan de hand van traanvocht. Sciencefiction is werkelijkheid geworden. Een tafeltje op wielen komt zoemend aanrijden met daarop mijn favoriete koffie.
De fantasie gaat verder. Op weg naar de uitgang loop ik door een capsule die mij direct herkent en een projectie toont van mijn versleten knieband. Er wordt een uiterste datum voorgesteld waarop vervanging echt nodig is: februari 2034. Daarna stelt een glimmend apparaat zich aan mij voor: dit is de chirurg en hij heeft een opbeurende boodschap. De knie-ingreep zal slechts 35 minuten duren en het herstel duurt een luttele vijf dagen.
Direct hierna vraagt een stem of ik geïnteresseerd ben in een verlengd leven. ‘Ik zal erover nadenken’, stamel ik verrast. Ik ambieer geen eeuwig leven maar een kwalitatief jaartje extra is natuurlijk prachtig.
Ik schrik wakker door het rumoer om mij heen. De Wit stelt gesticulerend dat de innovaties in de zorgsector een grote vlucht nemen en dat EHealth al realiteit is. ‘Sensoren op je lichaam kunnen steeds meer meten, zoals de hartslag, ijzerwaarden of cholesterol. Er worden al robotarmen gebruikt voor precisie-operaties. En door de opmars van AI worden gegevens straks zo snel geanalyseerd dat de factor tijd een steeds kleinere rol speelt.’
Is ons welzijn straks helemaal overgeleverd aan technologie? Toch niet. De menselijke factor blijft van belang, zo maken we op uit het verhaal van snowboarder Bibian Mentel, de laatste spreker van vandaag. Ze ging zeven keer de strijd aan tegen de diagnose kanker. En desondanks haalde ze drie gouden medailles op de Paralympische Winterspelen. Ze won door te blijven geloven in zichzelf. En dankzij een onwaarschijnlijk doorzettingsvermogen.
Roeland van de Weele is vormgever van het FD.