Het merk Ranja maakt een terugkeer op de Nederlandse markt. Het merk limonadesiroop is gekocht door de jonge Haarlemse participatiemaatschappij Nederlands MerkGoed, dat zich geheel gaat richten op het terugbrengen of opnieuw laten groeien van bekende Nederlandse merken. Het bedrijf nam het merkrecht over van de Burg Groep, die onder meer azijn en siropen maakt. Het merk is vanaf komende maandag in de schappen van supermarkten te vinden. Hoewel ranja in de loop van de tijd ook een soortnaam is geworden, zegt Jochem Schouten van Nederlands MerkGoed, dat andere partijen hun limonadesiropen geen Ranja mogen noemen. 'Wij hebben de merkrechten.'
Sappen
Schouten laat weten dat Ranja het eerste merk is waarin het bedrijf actief participeert. De keuze voor de limonadesiroop lijkt geen toevallige. Twee van de vier partners van het bedrijf waren eerder al actief in de sappenmarkt. Kasper Schouten was medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling en introductie van Hero Fruit2day en Knorr Vie. Jochem Schouten zat jaren aan de knoppen bij onder meer Karvan Cevitam, dat in die periode elk jaar meer dan 10% groeide.
Geheelonthouders
Het merk Ranja werd oorspronkelijk in 1920 op de markt gebracht door de Groningse firma C Polak Gzn. Dat bedrijf was destijds bekend om zijn groots opgezette reclamecampagnes. Polak was ooit begonnen als producent van likeuren en bedacht in navolging daarvan Grenadine. Die limonadesiroop was bedoeld voor geheelonthouders. Later werd Ranja aan het assortiment toegevoegd.
Heimweemerken
Zogenaamde heimweemerken staan eens in de zoveel tijd in de belangstelling. De laatste tijd lijkt weer sprake te zijn van extra interesse. In korte tijd werden de merken Exota en Tjolk geherintroduceerd. Eerder deze week werd bekend dat Oranjeboom-bier weer op de markt verschijnt. Participatiemaatschappij NPM richtte in 2005 zelfs een speciaal fonds op voor heimweemerken onder de naam Neerlands Glorie. In 2010 gaf oprichter Carel van Bemmelen in deze krant aan dat het een moeilijker ontginbare markt is, dan hij had gehoopt. Regelmatig viste het fonds achter het net en veel vaker kwamen gewenste merken niet beschikbaar. Momenteel maken alleen Hak en Royaan (Van Dobben, Kwekkeboom) onderdeel uit van het fonds.
Betrokkenheid
De problemen waar Van Bemmelen tegenaan liep verwacht Schouten om een aantal redenen te kunnen omzeilen. In de eerste plaats merkt hij in de praktijk dat er best wat merken beschikbaar komen. 'We zijn nu een jaar bezig en hebben met Ranja nu onze eerste participatie. Daarnaast zitten een sportmerk en nog een voedingsmerk in de pijplijn. Die moeten de komende twee tot vier maanden worden geïntroduceerd. Dat zijn er dus drie in een jaar tijd en er zit nog veel meer in het vat.' Schouten stelt verder dat Nederlands MerkGoed zich zal richten op bedrijven met een omzet van tussen de €2 mln en €20 mln. 'Dat is wat kleiner dan de categorie bedrijven waar NPM zich op richt.' Een ander verschil met de aanpak van NPM bestaat volgens Schouten uit de directe en nauwe betrokkenheid van zijn team bij de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd. 'Wij zijn heel erg hands-on. We brengen niet alleen onze financiële kennis is, maar ook onze commerciële kennis. We willen samen met de ondernemers die merken weer succesvol maken. We merken dat veel ondernemers die nauwe samenwerking ook op prijs stellen.'