De onderhandelingen over de nieuwe metaal-cao, een van de grootste van Nederland, zijn woensdagmorgen in een diepe impasse geraakt. Na vier cao-onderhandelingsrondes in de metalektro (grootmetaal) hebben FNV Metaal en de overige bonden woensdagmorgen het eindbod van de werkgevers voor een nieuwe cao afgewezen. Het eindbod van de werkgevers is volgens de vakbonden ‘volstrekt onaanvaardbaar’.
Bestuurder Jos Brocken van FNV Metaal zegt binnenkort volop acties en stakingen te verwachten, te meer omdat vorige maand ook al de onderhandelingen in de kleinmetaal zijn stuk gelopen. Onder de cao-kleinmetaal vallen 300.000 werknemers; 150.000 werknemers vallen onder de metalektro-cao.
De eerste onderhandelaar van werkgeversorganisatie FME, Peter Bongaerts, stelde na een lange dag onderhandelen teleurgesteld te zijn in de opstelling van de bonden. Bongaerts: De bonden hebben onze voorstellen voor loondifferentiatie, wendbaarheid en ontziemaatregelen allemaal afgewezen. Ze zijn daarentegen met een lange lijst aan voorstellen gekomen, die de loonkosten van de bedrijven verhogen en de wendbaarheid beperken.’
Looneis en werktijden
Volgens de vakbonden weigeren de werkgevers tegemoet te komen aan de wens van werknemers om meer zeggenschap te krijgen over hun werktijden en hun ontwikkeling. Ook voelen de werkgevers niets voor de looneis van 3% die de bonden hebben gesteld. Jos Brocken: ‘De werkgevers bieden een loonsverhoging die minder dan de helft is van onze looneis van 3 % per jaar, terwijl er in de meeste bedrijven veel geld wordt verdiend en de perspectieven alleen nog maar beter worden.’
De huidige cao metalektro loopt tot 1 mei 2015. In de grootmetaal werken zo’n 150.000 mensen in onder meer de automobielindustrie, metaalgieterijen, truckbouw, scheepsbouw, chips- en halfgeleiders, vliegtuigbouw, machinefabrieken, vaak ook als toeleverancier. Het gaat daarbij onder meer om werknemers van bekende bedrijven als DAF, Stork, ASML en het Eindhovense familiebedrijf VDL Groep.
Kostenniveau metaalsector
Volgens de bonden hebben de werkgevers van het begin af aan hun voorstellen steeds afgewezen in het cao-overleg. FME zegt echter met een eindbod te zijn gekomen, omdat het belangrijk is dat er een nieuwe cao komt. De werkgevers zeggen een loonstijging ‘redelijk’ te vinden, maar volgens onderhandelaar Peter Bongaerts is er ook een ‘gezamenlijke verantwoordelijkheid’ om het kostenniveau in de metaalsector in de gaten te houden.
De looneis van 3% met een looptijd van 24 maanden kan voor sommige bedrijven de nekslag betekenen, menen de werkgevers. ‘Niet ieder bedrijf kan de kostenstijging aan die bij deze loonstijging komt kijken.’ Het is daarom volgens de metaalwerkgevers van belang dat ze in overleg met hun medewerkers (tijdelijk) kunnen afzien van deze cao-loonstijging.
Acties in gehele technieksector
CNV Vakmensen kondigde woensdagmorgen aan om samen met andere vakbonden acties voor de gehele technieksector op te zullen zetten. Als die plannen slagen, zijn er mogelijk acties te verwachten van werknemers in groot-en kleinmetaal.