PostNL en de stakende pakketbezorgers gaan opnieuw met elkaar in gesprek. Het kort geding dat het bedrijf wilde aanspannen om de blokkades bij een aantal distributiecentra in Nederland ongedaan te krijgen, is daarmee van de baan. De rechtbank Midden-Nederland meldt dinsdagavond dat de twee partijen onderling afspraken hebben gemaakt.
Zelfstandige pakketbezorgers voeren sinds dinsdagmorgen zes uur actie bij depots van PostNL in Amsterdam, Ridderkerk, Goes, Almere en Utrecht. De actievoerders zijn het niet eens met een aanbod dat PostNL maandag heeft gedaan aan al haar pakketbezorgers. PostNL biedt de zelfstandige bezorgers de optie om in dienst te komen en biedt hen die zelfstandig willen blijven een tariefsverhoging van - volgens de FNV - circa 10 %.
De actievoerende bezorgers willen niet in vaste dienst en willen als zelfstandige een tariefsverhoging van 25% in plaats van 10%. SubcoPartners zegt de belangen te behartigen van alle zelfstandigen in het beroepsgoederenvervoer. Volgens voorzitter Maurice Jacobs van SubcoPartners liggen de meeste van deze depots ‘plat'. Hoeveel zelfstandige pakketbezorgers het werk hebben neergelegd, kon Jacobs dinsdagmorgen niet zeggen.
Blokkade
Een woordvoerder van PostNL verklaarde dinsdagmorgen dat bij zeven van de 19 PostNL-depots de gevolgen van de acties voelbaar waren. Op vier locaties was er sprake van een blokkade, waardoor een of meerdere in-en uitgangen geblokkeerd waren. Op drie locaties kwamen een onbekend aantal bezorgers niet opdagen.
Maar volgens het postbedrijf kon ook op de locaties waar actie werd gevoerd het grootste deel van de pakketten gewoon bezorgd worden. Volgens PostNL legden dinsdag circa honderd pakketbezorgers het werk neer. Het post- en pakketbedrijf hoopt door overleg met SubcoPartners te bereiken dat het bij een actiedag blijft. Over andere grieven zal in een later stadium overleg worden gevoerd.
Werkdruk
PostNL biedt bezorgers die zelfstandig willen blijven een tariefsverhoging met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Dit aanbod is in lijn met het onderhandelingsresultaat dat afgelopen week door PostNL en FNV is bereikt. Ook zijn afspraken gemaakt over verlaging van de werkdruk. Daarnaast kunnen zelfstandigen ervoor kiezen om in dienst te treden bij bestaande subcontractors van PostNL. Het postbedrijf heeft toegezegd te gaan zoeken naar mogelijkheden om de bus- of leasecontracten over te nemen van pakketbezorgers die afzien van het ondernemerschap.
Er is ook afgesproken dat alle zelfstandige pakketbezorgers die in dienst willen bij PostNL een vast contract zonder proeftijd wordt aangeboden. Zij gaan vallen onder de cao van PostNL.
Maar SubcoPartners, dat circa 350 van de 1500 zelfstandige pakketbezorgers vertegenwoordigt, verwerpt het aanbod van PostNL en de afspraken tussen PostNL en de FNV. Volgens Maurice Jacobs van SubcoPartners had vakbond FNV geen mandaat om te onderhandelen met PostNL en komt de bond te veel op voor het werknemerschap. ‘Driehonderdvijftig leden hebben de vakbond gemachtigd een eisenpakket af te leveren bij PostNL, waarop alleen met 'ja' of 'nee' geantwoord kon worden. Een mandaat tot onderhandelen is niet gegeven’, aldus Jacobs.
Frauderen
Hij zegt teleurgesteld te zijn in de vakbond. Tegenover het Radio 1-Journaal verklaarde hij eerder op de dag: ‘Om aan wet- en regelgeving te voldoen, hebben we 25% loonsverhoging nodig in plaats van 10%. En anders is het kiezen tussen langzaam failliet gaan, frauderen of stoppen.’
In een telefoongesprek met het FD, dat regelmatig wordt onderbroken omdat Jacobs collega-pakketbezorgers te woord moet staan, scherpt hij zijn woorden nog een beetje aan. ‘Die 25% verhoging is absoluut nodig We kunnen nu alleen het hoofd boven water houden door een beetje te rommelen of te frauderen met bijvoorbeeld declaraties.'
Dat is niet wat Jacobs wil. Hij wil ook overleg over betere arbeidsomstandigheden. ‘Maar als je op dat punt de Nederlandse wet- en regelgeving naleeft, wordt je gestraft en kan je route worden afgepakt.’
Gesteggel
PostNL deed het bod aan de pakketbezorgers om in vast dienst te treden maandag in de wetenschap dat een deel van de zelfstandige ondernemers tegen was. Volgens FNV werd het onderhandelingsresultaat op bijeenkomsten in Zwolle en Eindhoven aangenomen, maar in Amsterdam weggestemd.
Reinier Stroo, onderhandelaar namens FNV Transport en Logistiek, noemde de uitkomst van de onderhandelingen tussen de bond en het postbedrijf maandag een verbetering voor veel pakketbezorgers. ‘Het is goed dat iedere pakketbezorger die voor PostNL werkt nu voor zichzelf kan beslissen om wel of geen gebruik te maken van het aanbod.'
FNV en PostNL steggelen al langer over de arbeidsomstandigheden van de pakketbezorgers. Een eerder aanbod van het bedrijf werd door FNV als onvoldoende bestempeld, waardoor de onderhandelingen begin deze maand vastliepen. Een van de twistpunten was de selectieprocedure die PostNL wilde toepassen.
Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.
10 reacties
In het verleden heb ik regelmatig met PTT, de voorganger van PostNL, onderhandeld over de vergoedingen die aan de toenmalige postagenten betaald werden. Niet altijd even gemakkelijk, maar met een goede onderbouwing en de juiste argumenten kwam was men best te overuigen.
Het is jammer is, dat maar klein aantal van de bezorgers zich heeft georganiseerd. Minder dan een kwart naar ik begreep. Bezorgers die uiteraard straks ook wel willen profiteren van het bereikte resultaat.
Mijn advies aan subcopartners is dan ook om te trachten zoveel mogelijk leden achter zich te krijgen en met een goede onderbouwing van de eisen te komen.
Bedenk bij het onderhandelen ook dat je later weer samen verder moet. Daarom denk Ik dat FNV, gezien de cultuur daar, als vertegenwoordiger voor zelfstandigen niet 'mijn' eerste keus zou zijn.
Staken als zelfstandig ondernemer. Kan ook blijkbaar, tegenwoordig.
Helaas als oud postagent heb ik een andere mening dan de heer willemstein.
Het agentuurschapcontract van postkantoren bv is over de rug van de postagenten beeindigd.
Helaas zijn er te weinig collega's in opstand gekomen zodat de verdeel en heers cultuur uitstekend heeft uitgepakt voor de post en ook voor de ING.( Een besparing van ettelijke miljoenen )Echter de pakketbezorgers gezamelijk hebben veel meer macht samen dan wij toen als postagenten zij zijn namelijk uitvoerend terwijl wij alleen voor een stukje omzet zorgde. Vind maar eens snel honderden bezorgers!!!! Ik zou als post nl maar vast bij de collega pakket bezorgers vragen wat zij als extra capaciteit hebben
Tis een lastig verhaal. Ik heb wel eens de administratie van een zelfstandige PostNL bezorger gezien, als je puur kijkt naar de inkomsten, dan lijkt het heel wat, maar trek je daar alle kosten van af dan is het absoluut geen vetpot. Integendeel. Een bus leasen kan niet uit, je moet het doen met een eigen (oude) bestelbus en dan moet je geen pech krijgen. De auto keurig bij de dealer laten onderhouden, op tijd nieuwe olie en banden, vergeet het maar, kan niet uit.
Het kan volgens mij alleen min of meer werken als je een aantal zaken gezamenlijk doet. Bijvoorbeeld het gezamenlijke onderhoud van de bussen, de gezamenlijke inkoop van banden en zo.
Word het niet tijd om nieuwe startups de kans te geven zoals PickThisUp?
Hiermee kunnen postbezorgers op een socialere maneer te werk gaan, en ook een goed salaris uit krijgen.
@Hr Zwakenberg
Denk dat het bij 7,50 euro netto ophoudt.
Die hele zzp constructie bij de post moet op de schop.
Mevr. Blaeser, da's dus minder dan het netto minimumloon en volgens mij ben je dan niet verzekerd voor allerlei ongemakken.
Je kunt bedrijven natuurlijk niet verbieden om werk uit te besteden aan ZZP-ers, maar ik vraag me wel af of deze constructie fiscaal gezien geoorloofd is. Als je als ZZP-er voor PostNL rijdt, dan heb je toch te weinig opdrachtgevers? Of rijden de jongens (ik heb nog nooit een meisje als koerier gezien) voor meerdere bedrijven?
Dhr van der Vliet.
Postnl is al bezig om de " oude garde ", die aan de zijlijn staan met werkzaamheden als voorbereiden en bezorgen van post, van stal te halen. Deze ouderwetse postbode,s hebben allerlei werkzaamheden uitgevoerd in het verleden waaronder pakketten - vervoer. Een sterke kern die ervaring heeft.
De pakkettenbezorgers van nu hebben totaal geen macht. Postnl heeft extra capaciteit achter de hand. Honderden.
Sorry , het moet zijn dhr Hagedoorn .
tijd voor een update op dit artikel: http://www.nu.nl/ondernemen/4088601/zelfstandige-pakketbezorgers-opnieuw-in-actie.html
Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.