Milieuorganisatie Greenpeace heeft alle Nederlanders opgeroepen Shell te boycotten. De organisatie hoopt dat automobilisten 40 dagen lang de tankstations van Shell zullen vermijden uit protest tegen boringen in het Noordpoolgebied.
De actie - met de naam '40 dagen zonder Shell-Challenge' - loopt van 19 augustus tot 27 september. De organisatie kiest voor deze periode omdat alleen in deze korte tijd proefboringen naar olie en gas in het Noordpoolgebied mogelijk zijn.
Boringen
Shell is begonnen met het proefboringen in de zee bij Alaska omdat het gebied vermoedelijk voor miljarden aan olie en gas herbergt. Daarbij gaat het om relatief makkelijk winbare grondstoffen, zo stelt het bedrijf. Als uit de proefboringen blijkt dat de olie er daadwerkelijk is, zal tien jaar later grootschalige productie kunnen beginnen, aldus Shell.
De boringen zijn beladen omdat ze plaatsvinden in een natuurgebied boven de poolcirkel. Eerder plannen voor proefboringen liepen vast op regels vanuit de Amerikaanse overheid. Onlangs kreeg Shell toestemming om onder voorwaarden in het gebied proefboringen uit te voeren.
Greenpeace
Het is niet voor het eerst dat Greenpeace met grotere acties tegen de proefboringen ingaat. Ein 2012 legde de organisatie tankpistolen van Shell-stations aan de ketting, zodat automobilisten niet in staat waren hun tank te vullen.
Bij de Shell-aandeelhoudersvergadering dit jaar bleken de proefboringen voor gemengde reacties te zorgen. Zo zijn sommige aandeelhouders van Shell, waaronder Nederlandse pensioenfondsen, tegen oliewinning in het poolgebied.
De pensioenfondsen wijzen erop dat de financiële gevolgen voor Shell bijzonder groot kunnen zijn als er een probleem optreedt. Zo ging de beurswaarde van BP hard omlaag nadat het bedrijf in 2010 in de Mexicaanse Golf betrokken was geraakt bij de milieuramp met olieplatform Deepwater Horizon.