Meest gelezen

16 reacties

"Pluimveehouders vrezen de Oekraïense kiloknaller"

Goh, nu pas??
Is dat niet wat laat?

P.Haenen

Dhr. Haenen

Twee observaties:
""Het Landbouw Economisch Instituut heeft berekend dat de kostprijs van kip in Oekraïne 40% lager ligt dan hier"" Dat zal wel niet alleen voor kip gelden.

""gefinancierd met tientallen miljoenen euro's geleend van Nederlandse banken, waaronder ING en Rabobank."" Wat een teleurstelling voor al die Nederlandse bedrijven die geen krediet meer kunnen
krijgen. Moeten die maar naar een Oekrainse bank stappen ?

Dhr. Mock

Op termijn gevolgd door de Amerikaanse kiloknaller dtv TTIP. Prijsdruk op de lonen, en hele grote stappen achteruit voor wat betreft milieu, dierenwelzijn en afbeidsomstandigheden. Uiteraard is dit geen level playing field vergeleken met de Nederlandse standaarden. Betekent een onvermijdelijke aanpassing naar de Lagere standaarden tenzij we dit soort verdragen gewoon afwijzen. Kwestie van gezond verstand !

Hugo Biermans

Wat mij net zoveel verbaast als bij het Oekraïne-referendum is dat niemand het risico van nucleaire vervuiling van onze agrarische voedselketen noemt.

Tjernobyl lag/ligt in de Oekraïne. De reactor daar ging de lucht in met een nucleaire belasting voor het milieu die gelijk stond aan 400x Hiroshima aan het einde van WO-II. Zelfs hier in Nederland mochten we tijden lang niet in de regen lopen noch uit onze moestuin eten ivm de overgewaaide nucleaire vervuiling.

Het beschermende betonomhulsel dat vervolgens rond Tjernobyl is gegoten is inmiddels alweer zo lek als een mandje en kan alleen hersteld worden met internationale financiële hulp. Dat gebeurt voorlopig niet.

Daarbij komt dat Oekraïne zo corrupt is als maar mogelijk is.

Willen we die troep nu echt onze samenleving binnenhalen, op ons bord leggen, en in ons lichaam krijgen? Dan snel naar de KFC, supermarkt en horeca toe.

Dhr. Longboard

Er zijn naast Oekraine meer producenten elders in de wereld die goedkoop kip produceren, o.a. in Brazilie en Thailand. Goedkope productiefactore (voer, arbeid en grond) dragen daaraan bij.

Import uit derde landen moet voldoen aan voedselveiligheidsnormen en kan op grond van de wereldhandelsovereenkomst (van de WTO) worden geweigerd als het daar niet aan voldoet. Evenwel import weigeren op grond van dierenwelzijn en milieu in het land van herkomst is in beginsel geen valide grond onder het wereldhandelssysteem voor het weigeren van import van kippen door de overheid.

Supermarkten kunnen uiteraard wel weigeren zulk vlees te kopen op grond van vrijwillige keurmerken. Vlees- en eierverwerkers doen daar nauwelijks aan mee.

Dhr. Vandermeer

@Dhr. Longboard Radio-actieve besmetting wordt in Oekraine en uiteraard bij importeurs nauwgezet gecontroleerd.

Dhr. Vandermeer

Ik zie niet in hoe de "gewone man" in Oekraine, die wij allemaal zo zielig moeten vinden, hiermee geholpen wordt?

Ook begrijp ik niet waarom er, door bedrijfsleven en overheid, uberhaupt zaken worden gedaan met corrupte supercriminelen zoals Kosjoek, die hun eigen land hebben leeggeroofd?

Dhr. Beekman


En de regering vindt het maar vreemd dat het Oekraine referendum negatief uitpakte.

Rolf Stout

Beste mensen, is dit simpelweg niet de consequentie van het openstellen van de handelsgrenzen? Onze levensstandaard ligt een stuk hoger dan veel landen in de wereld. En als er dan producten en diensten worden geleverd door landen als de oekraïne, Polen, etc dan krijg je toch vanzelfsprekend een correctie in prijzen in de gehele productie- en dienstenketen?

The race to the bottom is al een tijdje aan de gang. Naast producten uit goedkopere landen spelen ook de robotisering en slimme software een belangrijke rol.

We zullen er mee moeten leven dat ons levensstandaard gaat veranderen. Of zie ik het verkeerd?

Dhr. Bakx

U ziet het inderdaad goed heer Bakx. Als we ongeclausuleerd de grenzen openstellen dan roepen we deze ellende over ons zelf af. We zouden gewoon vast moeten houden aan onze hogere standaarden met het oog op een beter milieu, voedselveiligheid en gezonde arbeidsomstandigheden. De andere aanpak - alles openstellen - is het paard achter de wagen spannen en is op alle onderdelen slecht. dan maar wat minder groei !

Hugo Biermans

Oekraïense kiloknallers gaan vechten met Braziliaanse, Thaise, Chinese en waar nog meer kip vandaan komt. Dit produkt is voor een markt waar de kip vaak niet meer herkenbaar is, omdat het component wordt van maaltijden, snacks ed

De Nederlandse/WestEuropese kip moet vol inzetten op smaak, herkenbaarheid ed. Meestrijden om de laagste prijs is zinloos.

Deze discussie kun je zo doorcopieren naar de groente, fruit, varkensvlees en nog meer agrarische sectoren

Dhr. Zwijnenburg

In ieder geval niemand die zich druk maakt om de kip zelf. En levensstandaard aanpassen gaat vanzelf wanneer de kip goedkoper wordt. Dan gaan we gewoon meer kip eten.

Dhr. van der Vliet

We hebben het zeker vwb ons voedsel in Europa grotendeels in eigen hand. De hoge Europese norm blijft gewoon de norm en die bepaalt of producten hier toegelaten mogen worden. Dat leidt ook tot een eerlijker speelveld. In deze Europese normen zitten voldoende waarborgen die nu of op de langere termijn leiden tot voedselveiligheid, dierenwelzijn, een beter milieu en gezonde arbeidsomstandigheden. Als de rest van de wereld ( met inbegrip van de VS) omwille van de steeds lagere prijs zichzelf wil uitroeien so be it ! Moeten we vooral zo laten. Uiteindelijk keert de wal ook in die landen het schip. Zie voor wat betreft dat laatste ook de grote export van Nederlandse babymelk/ babyvoeding naar China. Er zal dan ook steeds meer vraag onstaan naar veilige en duurzame producten en productiemethoden. Wat dat betreft kan Europa beter als trendsetter gelden dan haar markten openstellen.

Hugo Biermans

Geachte heer Biermans

1 Ned is m.b.t. voedselkwaliteit/veiligheid/diervriendelijkheid nr 1 in de wereld
2 Echter in de Oekraïne is ongeveer nog alles toegestaan wat God hier al verboden.heeft
3 En als er dar al iets niet zou zijn toegestaan, zal de corruptie er wel voor zorg dragen dat al datgene wat hier verboden is daar jarenlang nogrustig wordt gebruikt.
4 Kortom mede daardoor is de prijs daar zeer aanzienlijk lager.
5 Ik heb de indruk dat U buiten deze maatschappij leeft. Veruit de meeste mensen kiezen voor het goedkoopste en niet voor gezondheid
6

Wie U bent mijnheer Biermans ik weet het niet maar Uw bewering is voor mij onbegrijpelijk.

Prettig w.e.

Dhr. Appelman

Geachte heer Appelmans. Ik zit wellicht anders dan u niet te wachten op die genetisch gemanipuleerde troep uit de oekraine of uit de VS die ons opgedrongen wordt (TTIP) onder de noemer dat dat goed zou zijn voor de economie of ons maar liefst een 1/2% extra groei oplevert (overigens tegen welke prijs !). Europa produceert prima en veilig voedsel voor een prima prijs. Dat moeten we vooral in stand houden. Die kwaliteit levert ook meer/betere exportmogelijkheden op dan meegaan in de race naar de bodem ( die we op het aspect prijs altijd gaan verliezen).
Fijn weekend !

Hugo Biermans

Hr Biermans

U beticht mij van iets wat ik noch gezegd heb nog gesuggereerd ( dat ik wacht op TTIP).

Ik wacht daar niet op ben daar op zich ook tegen, zelfs gelijk U.

Maar ik acht ook niet op troep uit de Oekraïne!

Inderdaad Ned staat aan de top. Alleen bijzonder merkwaardig is wel dat Ned politicie al die eisen aan de Ned producent heeft gesteld. Doch dat zij met de andere hand de Ned Producent de nek om draaien via goedkope importen elders uit de wereld ( Oekraïne).

De linker hand van politici weten vaak niet wat de rechter doet!

Fijne avond

Dhr. Appelman

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.

Inloggen