Het festival als een testomgeving voor nieuwe producten, dat is het idee van innovatieproject Innofest. Hierin verenigen acht Noord-Nederlandse festivals, waaronder Oerol en Eurosonic/Noorderslag, zich vanaf dit jaar.

Zij brengen start-ups, mkb-bedrijven, kunstenaars en studenten bijeen om op festivals te werken aan innovatieve producten. Denk hierbij aan slimme aggregaten die minder CO2 uitstoten, een batterij op basis van water en tafelzout en met elkaar pratende led-lampjes die een pad verlichten zonder stroomverbruik.
Dergelijke producten kunnen de start-ups direct tijdens de festivals testen. ‘Omdat er veel mensen rondlopen, zijn zulke evenementen ideale testomgevingen,’ zegt Innofest-directeur Anna van Nunen (29). Maar goed, ondernemersfeestjes op een festivalweide: gebruikelijk is het niet. Toch werkt het, zegt de aan het project verbonden Siem Jansen (58), directeur van de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij van Noord-Nederland (NOM). ‘De setting is alternatief, maar het trekt veel ondernemers.’ Op Oerol kwamen er afgelopen maand al tachtig mensen bij elkaar, van entrepreneurs tot investeerders en directeuren.
Meer dan bier drinken
De animo valt te merken bij popfestival Welcome to the Village, een van de deelnemers aan Innofest. Vrijdag gaat dit festival voor het publiek pas van start, maar nu al lopen er tachtig mensen rond voor een innovatieweek die is omgedoopt tot ‘DORP’. Zes sociale start-ups werken er aan hun product, dat zij komend weekend kunnen testen bij de 7.000 festivalbezoekers.
‘Een festival is meer dan bier drinken en bandjes kijken,’ vindt WTTV-directeur Sjoerd Bootsma (37). ‘In feite ben je een tijdelijk dorp, met veel verschillende mensen. In een echt dorp kun je niet opeens de riolering eruit halen om een nieuw systeem te testen, maar op een festival kun je als start-up of mkb-bedrijf wél snel een product uitproberen.’
Tenten van karton
Een van de deelnemende start-ups is WOOF & WOW, van Charlot Boonekamp (34). Ze houdt een stuk touw omhoog. Het is geen gewoon touw: ‘Het materiaal komt van ongeveer dertig petflessen,’ legt Boonekamp uit. Van zuivelbedrijf Van Winden kregen ze een lading statiegeldloze petflessen, die anders restafval zou zijn. Doel is om er uiteindelijk een ultrasterke schommel van te maken, die de bezoekers van popfestival Welcome to the Village (WTTV) kunnen testen. Ook willen ze het plastic afval gebruiken als verbindingsmateriaal voor een nog te bouwen podium. ‘Voor ons is dit een mooie openbare plek om te experimenteren met onze techniek.’

Het Amsterdamse Kartent is een succesvolle start-up die eerder uit DORP voortvloeide. Het produceert tenten van restkarton, dat het krijgt van verpakkingsbedrijf Smurfit Kappa. Vorig jaar testte het zijn tenten op WTTV. Het sloeg aan: The Guardian schreef over het bedrijf, en Kartent heeft inmiddels al 45 festivals als afnemers.
Ondernemerschap
Bij de noordelijke provincies en de gemeente Groningen ligt een aanvraag om bij te dragen aan Innofest, en het project moet drie jaar gaan duren. Hiervoor is in totaal negen ton begroot. Bij Innofest hopen ze dan ook dat er meer succesvolle start-ups zoals Kartent uit het project gaan rollen, waarmee het project zich bewijst. ‘Ik mik op vijf vermarktbare producten per jaar,’ zegt Jansen. ‘Het liefst zie ik dat er veel start-ups uit Noord-Nederland voortvloeien en dat de gevestigde mkb-bedrijven hier innovatiever worden, zodat het nog schaarse ondernemerschap hier wordt gestimuleerd.’ Maar toch, Noord-Nederland houdt niet op bij de grenzen, vindt Jansen. ‘Ik zou graag zien dat ondernemers uit heel Nederland hun innovaties hier gaan testen.’