De Nederlandse starter Focus Orange gaat nauw samenwerken met de fusie- en overnameafdeling van PwC VS. Het Amsterdamse Focus Orange kijkt met kunstmatige intelligentie steeds dieper in personeelsdata, wat strategische bedrijfsinformatie oplevert voor het dagelijks bestuur. PricewaterhouseCoopers wil het bewuste softwareprogramma, Crunchr, vooral inzetten om snel de personeelsrisico’s te leren kennen bij voorgenomen fusies, overnames en beursgangen.
Focus Orange werkt in Nederland al voor grote bedrijven als Schiphol en ASML, en het werkt voor en samen met Randstad, dat vorig jaar € 2 mln in het bedrijf investeerde in ruil voor een aandelenbelang. De alliantie met accountantsbedrijf PwC is het eerste buitenlandse avontuur.
Algoritme
Vooralsnog kijkt Crunchr alleen nog in data die het personeel zelf levert of die het bedrijf opbouwt bij bijvoorbeeld een promotie. Met behulp van kunstmatige intelligentie maakt het programma analyses over het personeelsbestand, herkent het processen en trends en rekent het scenario’s door. Bijvoorbeeld over de beloning of welk percentage aan nieuwe mensen als flexwerkers aan te nemen. Dankzij een algoritme is het programma onder andere ook in staat aanbevelingen te doen.
Oprichter Dirk Jonker erkent dat dankzij de opkomst van sociale media een bedrijf veel meer te weten kan komen over zijn werknemers en sollicitanten dan twintig jaar geleden. Dankzij moderne technieken kan Crunchr bijvoorbeeld ook teksten analyseren. Volgens Jonker moet de komende jaren echter eerst een maatschappelijk debat op gang komen over de privacy van werknemers. Met als belangrijkste vraag of het ethisch verantwoord is dat een werkgever informatie van bijvoorbeeld LinkedIn of Facebook gebruikt.
Basisinzichten ontbreken
Data die werknemers via deze kanalen weggeven zijn in feite openbaar. Het zou bijna vreemd zijn als werkgevers daar niet naar gaan kijken, zeker in de VS, waar doorgaans minder zwaar wordt getild aan privacy. Volgens Jonker zijn werkgevers daarin tot nu toe conservatief en kijken ze alleen naar de interne personeelsinformatie.
De kern van Crunchr is volgens Jonker dat het internationaal werkende bedrijven met meer dan 1500 werknemers helpt heel snel inzicht te krijgen in het belangrijkste kapitaal: de werknemers. Ondernemingen worstelen vaak met basisinzichten zoals het verloop onder talent.
Ze weten ook vaak niet of het promotiebeleid bijdraagt aan diversiteit in managementposities of hoe bedrijfsscenario’s vertaald kunnen worden naar aannamebeleid en budgetten. Daarnaast is de communicatie tussen divisies in verschillende landen dikwijls stroef, en de personeelsplanners hebben vaak geen antwoord paraat op de wensen van de directie.
Prestaties meten
Jonker timmert met deze vraagstukken al zeven jaar aan de weg in Nederland. Er werken nu veertig mensen bij Focus Orange. ‘Ons doel is onze bevindingen altijd te relateren aan de performance van een bedrijfsonderdeel. Waarom presteert de ene businessunit beter dan de andere? Daar gaan we nu de kennis van PwC bijkrijgen. Zij zijn daar expert in. Door de kennis van PwC en Randstad bij elkaar te brengen, sluit het net zich’, zegt Jonker.
Goede en actuele informatie wordt steeds belangrijker, omdat er door technologische ontwikkelingen zo snel zo veel verandert. 'In het begin waren we naïef', zegt Jonker. 'We dachten dat we vijf, zes jaar vooruit konden kijken. Nu is het maximaal twee tot drie jaar, dat is een gezonde horizon.'
Lees ook: De computeranalyse bepaalt straks of je perspectief hebt bij een bedrijf