AkzoNobel, DSM, Google en Philips gaan voor een periode van vijftien jaar stroom inkopen die wordt opgewekt door een nog te bouwen windpark. Door de 15-jarige stroomcontracten, die kunnen worden verlengd, nemen de vier multinationale ondernemingen rechtstreeks stroom af bij de bron, waardoor traditionele energiebedrijven als Delta, Eneco en RWE het nakijken hebben. Dat hebben AkzoNobel, DSM, Google en Philips vrijdag gezamenlijk bekendgemaakt.
De vier ondernemingen richtten twee jaar geleden een consortium op om de markt voor duurzame energie te verkennen. Dat heeft nu geresulteerd in een zogeheten 'power purchase agreement', een overeenkomst om per jaar 350 miljoen kWh ofwel 350 gigawattuur in te kopen. De stroomhoeveelheid is goed voor de jaarlijkse stroomvoorziening van 100.000 huishoudens.
'Er waren meer gegadigden, ook energiebedrijven, maar we hebben de stroom aan de hoogste bieder verkocht', zegt Tijmen Keesmaat, projectdirecteur van het nog te bouwen Windpark Krammer. Het windpark, dat in 2019 volledig operationeel zal zijn, telt 34 windturbines met een gezamenlijk vermogen van 102 megawatt.
'Direct bij de bron'
'De industrie wil nu direct bij de bron kopen, want dat is efficiënter', zegt Keesmaat. 'Ik verwacht dus dat andere bedrijven dit voorbeeld gaan volgen en buiten de gewone energiebedrijven om bij de bron gaan kopen.'
Krammerzeesluizen
Windpark Krammer wordt aangelegd nabij de Zeeuwse Krammersluizen. De Krammersluizen liggen in de Grevelingen en verbindt Sint-Philipsland met Overflakkee. Het windpark is een initiatief van twee coöperaties met in totaal 4000 leden in de provincie Zeeland en het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee.
Financiering
De twee coöperaties, Zeeuwind en Deltawind, financieren de bouw vooralsnog uit het eigen vermogen van een holding die in juni is opgericht. In die holding hebben de twee coöperaties samen een belang van 51%. De overige 49% is in handen van de Duitse windturbinebouwer Enercon, die 34 windturbines aanlevert.
Aannemingsbedrijf GMB gaat het windpark bouwen. Het Zwitserse industrieel technologieconcern ABB bouwt het transformatorstation, en aannemingsbedrijf Alsema legt de stroomkabel van 150 kilovolt aan. Vanaf het begin van 2017 wordt bankfinanciering aangetrokken. Per twee maanden worden twee windturbines aangelegd tot het totale aantal van 34 windturbines is bereikt.
Klimaatverandering
Het is voor het eerst dat vier grote multinationals gezamenlijk en rechtstreeks een langjarig stroomcontract afsluiten met een duurzaamheidsinitiatief. Daarmee hopen de bedrijven niet alleen via de inkoop van CO2-certificaten, maar ook door concrete inkoopmaatregelen klimaatverandering een halt toe te roepen. 'Ons streven is uitsluitend duurzame elektriciteit te gebruiken. Deze overeenkomst is een nieuwe stap in de goede richting om dat doel te realiseren', aldus Hans de Jong, ceo van Philips Benelux.