Reiswebsite Booking.com hoeft geen pensioenpremies af te dragen aan het pensioenfonds voor de reisbranche. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Booking.com dat naar eigen zeggen iedere dag goed is voor meer dan 1,2 miljoen kamernachten, is volgens de rechter geen reisagent, maar slechts een digitaal prikbord voor advertenties. Het bedrijf valt daarom niet onder de werkingssfeer van het pensioenfonds.
Enorme meevaller
Voor Booking.com is dat een enorme meevaller. Als de rechter anders had bepaald had de reiswebsite met terugwerkende kracht pensioenpremie moeten betalen over alle salarissen uitbetaald sinds 1999. Hoeveel geld Booking.com hier precies mee heeft bespaard, is onduidelijk. Booking.com wil niet reageren op de uitspraak.
Het komt niet vaak voor dat een bedrijf een zaak tegen een pensioenfonds over de verplichtstelling wint. Nederland telt 54 pensioenfondsen met zo’n verplichtstelling binnen een bepaalde sector, bijvoorbeeld pensioenfonds Bouw en pensioenfonds Zorg en Welzijn. Dat betekent dat alle werknemers die binnen zo’n sector vallen verplicht zijn aangesloten bij het pensioenfonds en dat hun werkgevers premies voor hen moeten afdragen.
Geen reisbureau
Het pensioenfonds voor de reisbranche vond dat Booking.com onder zijn verplichtstelling viel, omdat de website reizigers en logiesverstrekkers bij elkaar brengt en daarvoor een beloning ontvangt. Het pensioenfonds zit Booking.com daarom sinds 2014 achter de broek aan voor premiebetaling. Booking.com maakte daartegen bezwaar. Volgens het bedrijf is Booking.com slechts een onlinemarketingplatform waarop hotels hun kamers kunnen aanbieden en is het geen reisbureau.
De rechter is het eens met Booking.com. Volgens de rechter is Booking.com niet anders dan een (enorme) verzameling van advertenties in een digitale vorm.