Het was een baanbrekend idee volgens investeerder Google Ventures: een met het internet verbonden sapmachine van $400 die van speciale zakjes met groenten en fruit een sapje perst. Start-up Juicero haalde er $120 mln voor op bij durfkapitalisten. Een lang leven bleek het concept niet beschoren: anderhalf jaar na de oprichting en een miljoen verkochte zakjes groenten later stopt het bedrijf ermee.
De uitvinding van Juicero bleek niet zo baanbrekend als gehoopt door grote investeerders als Google Ventures, Kleiner Perkins en Campbell Soup toen ze er in 2014 miljoenen in het bedrijf staken. Ze hoopten daarmee vroeg in te zijn gestapt in een bedrijf dat net als Keurig en Nespresso veel geld zou gaan verdienen aan de abonnementen voor het product.
Twee journalisten van Bloomberg ontdekten in april dat er voor de zakjes met sap — kosten: $4 tot $10 per stuk, op abonnementsbasis — geen dure sapmachine nodig is. Het zakje met de hand knijpen bleek net zo snel en net zo makkelijk te werken. Ook bleken de groenten niet van lokale en kleinschalige boerderijen te komen, zoals het bedrijf beloofde.
'Steve Jobs van de sapjes'
Daarmee werd Juicero voer voor critici van start-ups uit Silicon Valley: veel van de jonge bedrijven zouden vooral problemen oplossen die bijna niemand heeft, tegen een prijs die bijna niemand kan betalen. Die kritiek kreeg het bedrijf ook al toen het de sapmachine tegen een prijs van $700 introduceerde en al helemaal toen oprichter Doug Evans zichzelf omschreef als de 'Steve Jobs van de sapjes'.
Ceo Jeff Dunn probeerde het concept van Juicero nog uit te leggen. Het ging om de totale 'ervaring', en daarbij was het ook erg handig dat de machine met het internet verbonden is. Ook kondigde hij aan dat het bedrijf ging onderzoeken of de prijzen van de machine en de zakjes groenten verder omlaag konden. Dat bleek niet mogelijk.
Het Bloomberg-artikel bleek de doodstreek voor het bedrijf. In een verklaring maakte het bedrijf vrijdag bekend te stoppen. 'Het is duidelijk geworden dat het ontwikkelen van een effectief productie- en distributiesysteem voor klanten in het hele land niet mogelijk is als een zelfstandig bedrijf,' zo schreef Juicero. Terwijl klanten hun geld terug kunnen vragen gaat het bedrijf op zoek naar een koper die 'verder kan gaan met de missie van Juicero'.