Tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering van half oktober stelde een belegger de vraag of in het derde kwartaal een tussentijds handelsbericht te verwachten was.
Nee, was het stellige antwoord van president-commissaris Ab Pasman. Accell had dat vorig jaar al aangekondigd, dus als er nu toch een tussentijds handelsbericht zou komen, zou 'de markt worden verrast'.
Waarvan akte. Donderdagochtend verraste de fietsfabrikant uit Heerenveen beleggers met de mededeling dat 'de Amerikaanse organisatie verder wordt aangepast'. Dat is bedrijfsjargon voor ontslag van het topmanagement wegens verlieslatende activiteiten. De fietsverkopen via de traditionele vakhandel en sportwinkels vallen zozeer tegen dat Accell in Amerika nu kampt met onverkoopbare voorraden. Door de sterke terugval in de Amerikaanse verkopen zal de bedrijfswinst eind dit jaar een stuk lager uitkomen dan vorig jaar.
Koud twee weken in functie geeft bestuursvoorzitter Anbeek, afkomstig van Beter Bed, met een winstwaarschuwing zijn visitekaartje af. Het was voor veel beleggers aanleiding om hun aandelen van de hand te doen. Op de beurs verloor het aandeel 11%. Later op de dag krabbelde het aandeel wat op.
Pon op de loer
Accell heeft een turbulente periode achter de rug. Nauwelijks had René Takens dit voorjaar zijn vertrek als ceo aangekondigd of de onderneming kreeg te maken met een overnamebod van concurrent Pon Bike van aanvankelijk €32 per aandeel, wat later werd verhoogd tot €33. Mede gesteund door grootaandeelhouder Teslin wees Accell die avance af met de mededeling dat het bod van Pon te laag was ten opzichte van wat Accell met zijn 'aangescherpte strategie' als zelfstandige onderneming in de toekomst aan waarde zou kunnen creëren.
Duidelijk is dat de onlangs geïntroduceerde nieuwe verkoopstrategie, door Accell de 'omnichannel'-strategie genoemd, in Amerika te laat komt. Deze strategie houdt in dat de Nederlandse fietsfabrikant zijn fietsen niet alleen via zijn dealernetwerk probeert te slijten, maar ook via internet en via Beeline Bikes die fietsen direct bij de klant aan huis aflevert. Die strategie wordt in Nederland al toegepast door onder meer Stella.
Fietsdeelprogramma
In de Verenigde Staten neemt de fiets, alleen al gezien de enorme afstanden een autoland bij uitstek, een heel andere plaats in dan in Europa. Dat neemt niet weg dat Amerika bezig is met een heuse inhaalslag. Recente cijfers van de National Bicycle Dealers Association laten zien dat ook daar de vakhandel onder druk staat. De fietsvakhandel kan alleen overleven door fusies en overnames, met als gevolg dat het aantal dealers in een bestek van tien jaar bijna is gehalveerd. De marges op de fietsverkopen zijn laag, dus moeten de dealers het vooral hebben van onderdelen en accessoires, een onderdeel dat Accell een paar jaar geleden juist heeft afgestoten.
In Amerika loopt het e-bikesegment een aantal jaren achter op Europa waar de elektrische fiets een vechtersmarkt is geworden. In Amerika moet Accell nog een stevige positie op die markt verwerven. Concurrent Pon nam begin dit jaar alvast een Amerikaanse e-bikebedrijf over.
Een ander fenomeen in grote Amerikaanse steden en in stedelijke agglomeraties is de explosieve groei van fietsdeelprogramma's, een marktsegment waarin Accell vooralsnog ontbreekt.
En last not least, met merken als Raleigh en Diamondback moet Accell opboksen tegen in Amerika gevestigde merken als Trek, Specialized, Cannondale, Giant, Merida en Shimano. Fietsfabrikanten uit Taiwan, China en Japan zijn dominant op de Amerikaanse fietsenmarkt.
De Amerikaanse fietsenmarkt is goed voor $6 mrd. Aantrekkelijk genoeg om te proberen zich hier tussen te wurmen. Maar dan moet Accell wel eerst het Amerikaanse lek boven krijgen.