Komend jaar belooft een jaar vol fusies en overnames te worden, met dank aan de stevige economische groei, vertrouwen in het bedrijfsleven en de lage rente. Dat voorspellen Nederlandse zakenbankiers.
De overnamemarkt draait sinds de zomer op volle toeren, stelt Michiel Post van zakenbank van Nomura in de Benelux. Hij verwacht dat dat door zal gaan in 2018.
Rob van Veldhuizen, het hoofd van de Nederlandse fusie- en overnametak van ING, signaleert dat de schroom om over te nemen, die is ontstaan door de financiële crisis van 2009 tot 2015, in veel Nederlandse bestuurskamers is afgeworpen. Nederlandse bedrijven, die de afgelopen jaren vaak prooi waren voor buitenlandse investeerders, zullen volgens hem nu zelf vaker de grens over gaan om overnames te doen.
Deals die al in de pijplijn zitten zijn onder meer de verkoop van de chemietak van AkzoNobel, winkelketen Hema en kinderwagenfabrikant Bugaboo.
Goedkoop te financieren
De belangrijkste reden voor de verwachte golf aan deals is de lage rente. Overnames zijn daardoor goedkoper te financieren, ook wanneer bedrijven worden volgestopt met schulden.
Verder ligt er veel cash op de planken. Bij bedrijven, die hun oorlogskassen afgelopen jaren hebben gevuld door hun balansen op te schonen, maar vooral ook bij private equity. Wereldwijd stroomt er veel geld naar investeringsmaatschappijen. Dat geld heeft maar een doel: bedrijven ermee kopen. Hierdoor zullen er meer transacties komen. Door de toegenomen concurrentie op de overnamemarkt stijgen bovendien de prijzen die worden betaald voor bedrijven.
Blijft de rente laag?
Zakenbankier Post van Nomura heeft wel een voorbehoud: 'Het monetaire beleid moet niet drastisch veranderen.' De verwachting onder economen is dat de rente in de Verenigde Staten komend jaar beheerst zal stijgen, waardoor de overnamemarkt wellicht wat afkoelt. Voor Europa is de prognose dat de rente in de buurt van de historisch lage niveaus van nu blijft.
Hoewel het de laatste weken deals regent, zal 2017 als geheel niet de boeken ingaan als jaar van overnames. Uit cijfers van dataverzamelaar Dealogic blijkt dat er in Nederland dit jaar voor €43,2 mrd aan bedrijven is overgenomen, inclusief de margarinetak van Unilever vorige week en de overname van chipbedrijf Gemalto. Dat is 35% minder dan in 2016.
De daling komt deels doordat in het eerste halfjaar veel deals afketsen. Zo wist verf- en chemiebedrijf AkzoNobel met succes een overname door zijn Amerikaanse rivaal PPG tegen te houden en mislukte de verkoop van afvalbedrijf Attero nadat een aantal Chinese kopers waren afgehaakt.
Immuum voor spanningen
Ook was er in de eerste jaarhelft meer politieke onzekerheid, met belangrijke verkiezingen in Frankrijk en Duitsland die tot veel onrust hadden kunnen leiden op de financiële markten.
Inmiddels lijken de markten haast immuun voor (geo)politieke spanningen. Het conflict tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un had dit najaar weinig invloed op de beurzen en de rente, ondanks de dreigende taal over en weer.
Beursgangen in Amsterdam
Op de Amsterdamse beurs belooft 2018 ook een druk jaar te worden, stellen verschillende bankiers die beursgangen begeleiden. 'In de markt worden negen tot twaalf bedrijven genoemd met plannen voor een beursgang in Amsterdam. Bij vijf daarvan hebben wij een leidende rol', zegt zakenbankier Pim Kist van ING. Namen van bedrijven wil hij niet noemen.
Bedrijven waarvan al bekend is dat ze een notering nastreven aan de Amsterdamse beurs zijn bedrijvenbank NIBC, autoleasebedrijf Leaseplan en oliebedrijf Varo Energy. Andere mogelijke namen van kandidaten die in de markt circuleren zijn groothandelsbedrijf B&S en lingerieketen Hunkemöller.
Ook kan AkzoNobel nog besluiten om zijn chemietak naar de beurs te brengen als een verkoop in de ogen van het bestuur te weinig oplevert.