Zes zakenlieden, onder wie de Nederlanders Volkert Doeksen, Duco Sickinghe en Robert van der Wallen, steken privégeld in Golazo. Dat is het sportevenementenbedrijf van de Belgische ondernemer en voormalig olympisch atleet Bob Verbeeck, dat onder meer de NN Marathon Rotterdam en de wielerronde BinckBank Tour organiseert.
In ruil voor hun investering krijgt de groep van zes een belang van 20% in de onderneming. Het restant van de aandelen blijft in handen van Verbeeck, die tevens de dagelijkse leiding van Golazo in handen heeft. De betrokkenen geven verder geen financiële details.
Omzet opgelopen tot €85 mln
Met de kapitaalinjectie wil Verbeeck de Europese groei-ambities van zijn onderneming (260 vaste medewerkers) verder gestalte geven. De afgelopen drie jaar verdubbelde het in Paal-Beringen gevestigde Golazo zijn winstgevende omzet tot €85 mln. 'Dat groeitempo willen we aanhouden', zegt Verbeeck.
Lees ook
Heel Holland Holt, over de markt van hardloopevenementen
De drie Nederlandse investeerders zijn geen onbekenden in het zakelijke circuit. Doeksen maakte naam bij investeringshuis Alpinvest en is thans actief bij Carlyle Group. Sickinge leidt sinds zijn vertrek als topman van het Belgische kabelbedrijf Telenet investeringsmaatschappij Fortino Capital en is tevens president-commissaris van KPN. Van der Wallen ontpopte zich na de miljoenenverkoop van zijn loyaliteitsbedrijf BrandLoyalty als investeerder in diverse bedrijven.
Naast de drie Nederlanders schuiven ook de Belgen Johnny Thijs (ex-Bpost) en de CVC Capital-partners Steven Buyse en Michael Lavrysen op persoonlijke titel aan als aandeelhouder in Golazo. Verbeeck hoopt te kunnen profiteren van de ervaring, kennis en het zakelijk netwerk die zijn nieuwe geldschieters meebrengen. 'We hadden ook aanbiedingen van private-equityhuizen, maar we hebben gekozen voor deze piste. We denken dat dit beter is voor het bedrijf.'
Halve finale in LA
De 57-jarige Verbeeck stapte in de sportmarketing en -evenementen, nadat hij zijn actieve carrière als loper van middellange afstanden had beëindigd. Tijdens de Olympische Spelen van Los Angeles in 1984 bracht hij het tot de halve finale op de 5000 meter. Een jaar later werd hij Europees kampioen indoor op de 3000 meter. Ondertussen studeerde hij economie aan de universiteit van Iowa, waar hij trainde met talenten uit Kenia.
'Ik ben vrij vroeg gestopt met atletiek', vertelt Verbeeck. 'Met mijn talent had ik het hoogste bereikt. Daarna heb ik me gericht op mijn studie en heb ik twee jaar bij Procter & Gamble gewerkt, maar daar miste ik de sport.' Vervolgens begon hij in 1990 zijn eigen sportmarketingbedrijf.
Rennen door de kantoortuin
Naast 'Flagship'-evenementen zoals de marathon van Rotterdam organiseert Golazo ook middelgrote en kleinere activiteiten tot tweeduizend deelnemers. Populair zijn de 'urban trails', met een route dwars door kantoortuinen. Ook ontwikkelde het bedrijf een eigen app die lopers ondersteunt met trainingsschema's en andere informatie.
Verbeeck vindt dat zijn bedrijf actief is in de preventieve gezondheidszorg. Met die aanpak onderscheidt Golazo zich van de veel grotere concurrenten, zoals het Franse ASO (Tour de France en Parijs-Dakar) en IMG uit New York, dat actief is in een veelvoud van sportcompetities. 'Wij willen naar een gezondere maatschappij, waarin mensen elke dag minimaal dertig minuten bewegen. Dat doen we via onze sportevenementen, maar dat is wel het eindpunt van de dagelijkse beweging.'
Met de almaar oplopende belangstelling voor sport ziet Verbeeck nog tal van groeikansen. 'Dat kan ook via samenwerkingsverbanden', zegt hij, bijvoorbeeld door te helpen met sponsoring, personeelsinzet en technologie. Op zijn verlanglijstje staat de Vierdaagse van Nijmegen, met meer dan 50.000 deelnemers het grootste wandelevenement ter wereld. 'Daar zou ik dolgraag mee willen samenwerken.'