Voor ondernemer Paul Kragten gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. De topman van Van Duijnen Groep, leverancier van koffiemachines en biertapinstallaties, koopt zijn investeerders uit en verkrijgt alle zeggenschap.
'Ik word voor 100% eigenaar en dat is precies wat ik altijd heb gewild', zegt Kragten in een toelichting op de deal die hij heeft gesloten met de Haagse investeringsmaatschappij Ecart en ondernemer Harm Tunteler, oud-eigenaar van koffiebranderij Smit & Dorlas.
Kennis van de koffiewereld
Van Duijnen (135 medewerkers en €18 mln omzet) heeft met zijn kapitaalverschaffers een jarenlange verbintenis gehad. Met hulp van Ecart kreeg directeur Kragten in 2006 een meerderheidsbelang in het bedrijf uit Almere en kwam ook Tunteler aan boord. Laatstgenoemde werd commissaris namens Ecart vanwege diens kennis en ervaring in de koffiewereld.
Over zijn financiële partners heeft Kragten nooit te klagen gehad. Ze hadden een lange adem en zaten hem niet op de huid. Toch was het niet zijn ideaalbeeld. In 2013 liet hij zich in een interview met het FD ontvallen onafhankelijk te willen zijn, 'van welke financier dan ook'.
De rijkste man op het kerkhof
Want hoe goed de band met investeerders ook mag zijn, ze hebben een stem in het kapittel en willen uiteindelijk een keer cashen. Voor Kragten ligt dat anders. 'Ik hoef niet de rijkste man op het kerkhof te worden. Ik ben niet bezig om morgen een hoge opbrengst voor mijn bedrijf te incasseren. Dan kijk je toch met een andere bril naar een onderneming.'
En voor hem minstens zo belangrijk: Met het afscheid van de externe aandeelhouders kan hij helemaal zijn eigen gang gaan. 'Ik hoef niet meer langs een poortje om toestemming te vragen voor mijn plannen.'
Enig aandeelhouder
Ecart-topman Leo Zijerveld zegt alle begrip te hebben voor de opstelling van Kragten. 'Hij heeft het goed recht om enig aandeelhouder te worden. Hij toont ondernemerschap en durft het risico te nemen.'
De onderhandelingen over de uitkoop van Ecart en Tunteler, die samen een belang van 48% hadden, namen zo'n twee à drie maanden in beslag. Kragten merkte wel dat Ecart zich anders ging opstellen. Niet langer trokken partijen zij aan zij op, maar opeens zaten ze tegenover elkaar als koper en verkoper van een aandelenpakket. 'Dat is een normaal proces', stelt Zijerveld. 'We hebben een nette deal gemaakt', zegt Kragten over de uitkomst.
Voor de investeerder kwam de wens van Kragten ook niet ongelegen. Ecart wil zich toeleggen op belangen in bepaalde sectoren en daar past een bedrijf in de koffiebranche niet meer bij.
Miljoenentransactie
Met Ecart als aandeelhouder is Van Duijnen Groep altijd uit de lopende cashflow gefinancierd. Bij herhaling keerde het bedrijf dividend uit. Daarmee bouwde Kragten kapitaal op om zijn partners te kunnen uitkopen. Toch moest er geld bij van de bank om de miljoenentransactie rond te krijgen. 'Helaas heb ik bankfinanciering nodig gehad', zegt Kragten, die hiervoor in zee is gegaan met Deutsche Bank.
Met inbegrip van die lening behoudt Van Duijnen een redelijke financiële buffer. De solvabiliteit (eigen vermogen als percentage van het balanstotaal) komt net boven de 25% uit. Er blijft voldoende rek om een groeiplan voor de komende jaren te realiseren, denkt Kragten. Die groei moet vooral een duurzaam karakter krijgen door recyclebare drankenautomaten in kantoren te introduceren. Die zijn wel 20% duurder dan de conventionele apparaten. Om afnemers over de streep te trekken biedt Kragten contracten aan waarbij de gebruiker van de automaat per genoten consumptie gaat betalen. 'De tijd waarin klanten alles zelf moeten kopen en bezitten is voorbij', aldus Kragten, die zegt gegrepen te zijn door de visionaire architect Thomas Rau.