Zelf urenlang in de keuken staan om een heel kerstdiner op tafel te zetten of toch maar een restaurant boeken? Veel mensen kiezen voor het laatste en laten zich een speciaal kerstdiner opdienen. Grote kans dat hert op het menu staat. Uit onderzoek van horeca-adviesbureau Van Spronsen en Partners blijkt dat hert met kerst bij 45% van de restaurants als hoofdgerecht op de kaart staat. In het zuiden van het land is dit zelfs 60%. Dit ondanks de ophef dit jaar over het afschieten van herten in onder meer de Oostvaardersplassen.

Van Spronsen heeft de kerstmenu's bekeken van 400 restaurants in Nederland en vergeleken met een eerder onderzoek in 2009. Hert was toen ook al het populairste hoofdgerecht op het kerstmenu. Maar tournedos en haas zijn tien jaar later in populariteit ingehaald door kabeljauw en eend. Ganzenlever is bijna geheel van de menukaart verdwenen.
De gemiddelde prijs voor een vijfgangendiner in een restaurant komt dit jaar uit op € 61 per persoon. In het noorden van het land zijn gasten met € 54 een stuk goedkoper uit dan in het zuiden. Daar kost een kerstmenu van vijf gangen gemiddeld € 65.

Opvallend is dat een vijfgangendiner met kerst de afgelopen tien jaar goedkoper is geworden, als rekening wordt gehouden met de inflatie. In 2009 was de prijs voor een kerstdiner gemiddeld € 56. Gecorrigeerd voor inflatie zou zo'n diner dit jaar meer dan € 63 moeten kosten in plaats van de huidige € 61.

.