De Accountantskamer heeft geen boodschap aan een schikking die KPMG in 2014 trof om aansprakelijkheid voor de fraude bij Imtech af te kopen. Drie KPMG-accountants die betrokken waren bij het inmiddels failliete installatiebedrijf moeten zich daarom alsnog verantwoorden bij de tuchtrechter. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd vonnis van de Accountantskamer.

In een poging miljoenen los te krijgen van het Big Four-kantoor bestoken Imtech-curatoren Jeroen Princen en Paul Peters (voormalig) KPMG'ers met tuchtklachten. In totaal liggen er al zes. Uit de faillissementsverslagen valt op te maken dat er nog meer klachten in de pijplijn zitten.
Geknoeid met de boeken
KPMG betoogde in december dat de eerste drie klachten vanwege een schikking met het toenmalige Imtech-bestuur niet ontvankelijk zouden zijn. Het betaalde in 2014 €8 mln aan een speciaal fonds waarmee holding Royal Imtech aandeelhouders compenseerde voor geleden schade.
KPMG dacht zich daarmee van vrijwaring te hebben verzekerd tot in ieder geval 4 februari 2013, de dag dat Imtech bekend moest maken dat er op grote schaal was geknoeid met de boeken.
Lees ook
Curatoren Imtech bestoken KPMG met tuchtklachten
Verder is op grond van de schikking niet de Accountantskamer maar slechts een speciaal aan te wijzen arbiter bevoegd om te oordelen over de reikwijdte van de met Imtech gesloten schikking, meent KPMG.
Nietig verklaard
Maar de Imtech-curatoren denken daar anders over en hebben de schikking afgelopen zomer nietig verklaard. Zij stellen dat twee KPMG'ers fouten hebben gemaakt bij de controle van de jaarrekening 2011. De derde klacht betreft een accountant die fouten zou hebben gemaakt bij een interne zelftoets, die standaard wordt uitgevoerd voor publicatie van een jaarrekening.
De Accountantskamer is van mening dat 'de accountant het klachtrecht niet contractueel opzij kan zetten'. Daarmee verwijst de tuchtrechter naar een eerder oordeel van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
Lees hier het tussenvonnis van de Accountantskamer.pdf
Ook heeft de Accountantskamer al twee keer besloten dat 'een in een overeenkomst vastgelegd verbod op of een afspraak over klagen aan de toegekende bevoegdheid tot klagen geen afbreuk doet'.
Misbruik van klachtrecht
De tuchtrechter vindt verder dat de curatoren geen misbruik maken van het klachtrecht nu ze de oude schikking nietig hebben verklaard. 'Er zijn geen aanwijzingen dat klagers hun bevoegdheid tot klagen uitoefenen met geen ander doel dan het omzeilen van de afspraken in de Settlement Agreement (met Imtech, red.).'
Er is nog geen zittingsdatum gepland voor de inhoudelijke behandeling van de klachten. Twee van de drie accountants werken inmiddels niet meer bij KPMG. KPMG heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat de betrokken accountants de fraude juist aan het licht hebben gebracht.