Nederlanders besteden inmiddels meer tijd aan kijken via internet dan aan het klassieke tv-kijken. 'Video on demand', zoals het kijken via internet heet, nam het afgelopen jaar 27% van het totale aantal kijkminuten in beslag. Lineair tv-kijken bleef steken op 24% van de kijktijd.
Volgens onderzoeksbureau Multiscope is dat voor het eerst het geval. In het verleden werd aan altijd meer tijd besteed aan lineair tv-kijken. De omslag weerspiegelt de opmars van allerlei vormen van video on demand, van Netflix tot Youtube. Vooral jongeren zijn steeds minder voor de klassieke beeldbuis te vinden en kijken steeds meer films en programma's via internetkanalen.
Lees ook
Netflix versus mediagiganten
Per gebruiker wordt per dag 139 minuten besteed aan video on demand, 118 aan lineaire tv. Binnen video on demand zijn Netflix en Youtube verantwoordelijk voor de helft van het aantal kijkminuten. Op de derde plaats komen social media met een aandeel van 19% in de totale kijktijd.
Internetgeweld
Onder jongeren is het beeld wezenlijk anders dan onder 50-plussers. De jonge doelgroep besteedt 159 minuten per dag aan video on demand. 50-plussers komen uit op 120 minuten. Omgekeerd besteden de 50-plussers dan weer 150 minuten per dag aan kijken naar lineaire tv, waar jongeren na 93 minuten klaar zijn. Multiscope concludeert: 'Er is een duidelijke verschuiving gaande tussen video on demand en lineaire tv, die wordt bepaald door verschillend kijkgedrag tussen generaties.'
Deze ontwikkeling heeft grote consequenties voor de verhoudingen en de verdienmodellen op de markt voor visuele media. Al jaren verschuiven kijkers en advertentiegeld van de klassieke tv naar het internet. Minister Arie Slob van Onderwijs en Media heeft afgelopen vrijdag een brief gestuurd aan de Tweede Kamer over toekomst van de publieke omroep. Daarin bepleit hij onder meer voor nauwere samenwerking tussen de publieke omroep en de commerciële zender om gezamenlijk een vuist te maken tegen het internetgeweld.