Honderden flexwerkers van ING zijn het slachtoffer geworden van acute betalingsproblemen bij TCP Solutions, een belangrijke ING-partner die betalingen en administratie afhandelt voor de zogeheten flexschil van de grootbank.
Freelancers en kleine detacheringsbureaus hebben hun facturen over de maand juni niet uitbetaald gekregen door TCP, zo blijkt uit interne correspondentie van de bank. Over latere rekeningen bestaat onduidelijkheid. Op een willekeurig moment werken bij ING duizend tot tweeduizend flexwerkers.
ING wil vooralsnog niet zelf garant staan voor de achterstallige betalingen. In een mail aan de getroffen flexpartners stelt de bank de juni-facturen conform de contractafspraak aan TCP voldaan te hebben.
Grote onrust
'We zijn met de relevante partijen in gesprek over de ontstane situatie', stelt een woordvoerder van ING in een reactie. 'Omdat deze gesprekken nog lopen, kunnen we hier helaas nog geen uitsluitsel over geven. Dit laatste geldt ook voor de facturen vanaf juli 2019.'
De situatie zorgt voor grote onrust onder externe medewerkers. Kan het zo zijn dat we dan kunnen fluiten naar ons geld?, klinkt het bij veel bezorgde zzp'ers. Sommige partijen hebben over juni tienduizenden euro's openstaan en het zou in totaal gaan om miljoenen aan onbetaalde rekeningen. Vorige week maandag mailde TCP nog dat hun betaling 'enkele dagen vertraging' had opgelopen.
Concurrent ingeschakeld
TCP staat ondertussen het water aan de lippen. Eigenaar Evert van der Weijden zegt dat de problemen voortvloeien uit een 'hoogopgelopen' conflict met een kredietverstrekker die de banden met TCP heeft doorgesneden en de kredietlijn heeft bevroren. Zijn bedrijf werkt volgens hem koortsachtig om een alternatieve financier te vinden. 'Iedere minuut die ik niet besteed aan dit probleem is een verloren minuut', zegt hij desgevraagd.
‘We zijn met de relevante partijen in gesprek over de ontstane situatie’
ING treft ondertussen alvast maatregelen en heeft volgens betrokkenen TCP-concurrent Brainnet gevraagd of die de dienstverleners over kan nemen. Daarover zou binnen enkele dagen duidelijkheid moeten zijn.
Ook TCP wacht op geld
'Onze kredietverstrekker heeft zich uit de Europese markt teruggetrokken', stelt Van der Weijden zonder te zeggen wie dat precies is. 'Dit hebben ze weliswaar vooraf aangekondigd, maar maanden eerder gedaan dan afgesproken. Voor ons is dit dus zeer plotseling en onverwacht gebeurd. Hierdoor hebben we op korte termijn een cashflow uitdaging wat betekent dat we de contractors die werkzaam zijn voor ING helaas niet tijdig hebben kunnen betalen.'
Een extra probleem vormt een vordering op een grote klant die TCP via een rechtszaak probeert te innen. 'Ik kan bevestigen dat we wachten op geld', zegt Van der Weijden, 'serieus geld.' Een directe relatie met het betalingsprobleem bij ING wil hij hiermee overigens niet leggen.
Flinterdunne marges
Bedrijven als TCP, Brainnet en ook FastFlex en HeadFirst verzorgen de payrolling voor internationale banken en andere multinationals. Ook nemen ze hr-diensten voor hun rekening en werven ze vaak mensen voor hun opdrachtgevers. Daarbij specialiseert TCP zich in kenniswerkers uit het buitenland.
‘We wachten op geld, serieus geld’
Ze werken doorgaans met flinterdunne marges, maar verwerken veelal grote geldbedragen. Zo bedroeg de omzet van TCP over 2018 zo'n €180 mln. Van elke €100 mogen de intermediairs gemiddeld minder dan een euro houden en in sommige gevallen maar 40 cent. Dat maakt ze gevoelig voor schokken. Zo ging zes jaar geleden Corso failliet. Dat bedrijf uit Tiel werkte als intermediair voor grootbanken en ook diverse ministeries.
Het omvallen van Corso was voor veel partijen reden om niet langer met één broker te werken, maar met meerdere. ING werkt er met vier.