In de dagelijkse serie 'Coronakronieken' een portret van mensen en de impact van corona op hun professionele en persoonlijke leven. Vandaag Daan Dohmen, oprichter van Luscii, dat een app heeft ontwikkeld om mensen snel te checken op coronasymptomen.
Naam: Daan Dohmen (40)
Activiteit: Oprichter en aandeelhouder van Luscii
Plaats: Amsterdam
'Ik hoopte echt dat het niet nodig was, maar na de lockdownmaatregelen van de overheid werd duidelijk dat het coronavirus niet zomaar bezworen is. In de weken daarvoor liepen er verkennende gesprekken met ziekenhuizen, om te kijken of het e-healthplatform van Luscii op een aangepaste manier ingezet kon worden bij een mogelijke pandemie.
Toen ik twee jaar geleden besloot me volledig te focussen op de ontwikkeling van Luscii, had ik niet gedacht in deze situatie terecht te komen. Wel versterkt de coronacrisis het gevoel dat de digitalisering van de zorg noodzaak is, om tijd- en capaciteitsproblemen te verlichten.
Er bestaan elders in de wereld meer apps die mensen informatie geven over ziekteverschijnselen van corona, maar bij mijn weten is er geen dienst die 'aan de achterkant' beschikt over de kennis van medisch specialisten. Wie er via onze app achter komt dat hij meerdere symptomen ontwikkelt, wordt direct gecontacteerd door experts die de begeleiding kunnen oppakken.
Nadat het OLVG in Amsterdam, waarmee we de dienst samen ontwikkelden, als eerste de app had geïntroduceerd, volgde ziekenhuizen in onder meer Nijmegen en Utrecht. Daarmee hebben nu ruim vijf miljoen mensen toegang tot het netwerk; tot op heden hebben we 60.000 actieve gebruikers geregistreerd. De app is voor alle inwoners in de specifieke regio gratis te gebruiken, onafhankelijk van waar je patiënt bent of bij wie je bent verzekerd.
Er lopen nu ook gesprekken met vijf andere landen om de app daar te introduceren. Ierland heeft de primeur: daar hebben we vanaf deze week een samenwerking met een ziekenhuisgroep die 350.000 mensen bedient. Bij zo'n uitrol is het van belang dat de ouderwetse fysieke zorg en digitale infrastructuur in de landen van goed niveau zijn.
Het doel was altijd al om met Luscii de stap naar het buitenland te wagen. Daarom trokken we ook een grote Japanse investeerder aan boord. In totaal is er €10 mln geïnvesteerd in dit platform.
Dat is natuurlijk ergens mooi meegenomen, maar men moet zich wel realiseren dat we voor nu geen financieel gewin uit de situatie kunnen trekken. De ontwikkelkosten dragen we helemaal zelf, en de meerkosten voor verdere verspreiding en lokale inrichting van de diensten worden gedeeld met de partners. Daarbij rekenen we dus geen marges, en maken dus geen cent winst.
Als de situatie nijpend wordt kunnen de aandeelhouders nog bijspringen, maar het belangrijkste is dat op deze manier op een snellere wijze de dienst kan worden opgeschaald, in een tijd dat dit hard nodig is.'