
In het kort
- De Nederlandse filmindustrie gaat door een diep dal
- Maar streamingdiensten beleven gouden tijden
- Pathé Thuis helpt twee kleine Nederlandse producties aan geld en een podium
De Nederlandse filmindustrie verkeert in een diepe crisis. Het coronavirus maakt filmen zo goed als onmogelijk en de bioscopen zijn nog tot 1 juni dicht. Toch komt er vandaag voor het eerst weer een Nederlandse productie uit. Niet in de bioscoop, maar bij Pathé Thuis. De streamingdienst blijkt ook financier te zijn.
'Wij zijn een taartpunt van de filmindustrie', zegt Thomas van de Weerd, oprichter van Pathé Thuis, waarin het Franse bioscoopbedrijf Pathé een minderheidsbelang heeft. 'Het effect van de coronacrisis op onze taartpunt is heel positief. Mensen zitten thuis en willen vermaakt worden. We realiseren groeicijfers waarvan we alleen maar konden dromen.'
Pathé Thuis werkt anders dan Netflix niet met abonnementen, maar met losse verkoop van films. De streamingdienst heeft in de maanden januari tot en met april drieënhalf keer zo veel films verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Pathé Thuis is geen uitzondering. Telecompaper meldde vorige week nog dat het abonneebestand van de meeste streamingdiensten in april met dubbele cijfers is gegroeid.
Klassiekers
Het slechte nieuws voor de streamers is dat de voorraad nieuwe films en series zo langzamerhand op begint te raken. De vertoning van de grote producties zoals de nieuwste James Bond, Topgun en Fast and Furious zijn uitgesteld naar later dit jaar. Het filmen van de nieuwe Matrix is stilgelegd. Deze zomer zal Pathé Thuis de klassiekers meer onder de aandacht van zijn klanten moeten brengen, zegt Van de Weerd. Ook lokaal wordt er niets geproduceerd.
Met uitzondering dan van twee kleine Nederlandse producties die de coronacrisis als onderwerp hebben. Van de Weerd kreeg onlangs bezoek van filmmakers die het thuiszitten zat waren. Producent Bart Willemsen en regisseur Jon Karthaus kwamen met het idee voor een coronafilm, getiteld Op gepaste afstand. Een korte film waarin een man en een vrouw elkaar ontmoeten en wandelend in een lege stad elkaar beter leren kennen. Vandaag voor het eerst te zien.
In juni volgt een tweede Nederlandse 'coronafilm', Groeten van Gerri, geregisseerd door Frank Lammers. Die gaat over een scheikundeleraar die online lesgeeft en zichzelf per ongeluk in onderbroek filmt, waarna de beelden viraal gaan.
Beide projecten kwamen voort uit de behoefte van filmmakers om iets te doen. 'Maar het is niet leuk om iets te maken wat niet bekeken wordt', zegt Van de Weerd. 'Daarom kwamen ze bij ons.' Het gevolg is twee thuispremières. Doorgaans heeft Pathé Thuis een film pas beschikbaar nadat hij drie maanden in het bioscoopcircuit heeft gezeten. Zeker voor duurdere films is de bioscoopopbrengst onmisbaar.
Financier
Het gaat om films met een bescheiden budget, waarvoor Pathé Thuis optreedt als financier. Het bedrijf heeft in beide films een bedrag gestoken dat tussen de €50.000 en €100.000 ligt. De eerste film biedt Pathé Thuis gratis aan, bij de tweede krijgt de producent de helft van de opbrengst.
Het gaat ook in het geval van Groeten van Gerri niet echt om het geld. 'Wat in ons achterhoofd meespeelt, is dat we drieënhalve keer onze normale omzet hebben gedraaid', zegt De Weerd. 'We kunne het ons veroorloven om geen zekerheid te hebben over het terugverdienen van de investering.'
Filmfinanciering is ook niet helemaal nieuw voor Pathé Thuis. Vorig jaar heeft het bedrijf met Suriname voor het eerst een Nederlandse film gefinancierd. Met dit soort films wil Pathé Thuis zich onderscheiden van de grote concurrenten Apple en Google, die ook films op transactiebasis aanbieden.