In het kort
- De Duitse justitie heeft woensdag diverse kantoren doorzocht van toeleverancier Continental.
- Het onderzoek houdt verband met sjoemelsoftware in de EA189-motoren van Volkswagen.
- In januari doorzocht justitie ook al verschillende vestigingen van Continental.
De Duitse justitie heeft woensdag verschillende kantoren van Continental doorzocht, waaronder het hoofdkantoor in Hannover. Dat heeft de toeleverancier van de auto-industrie bevestigd na diverse berichten in Duitse media.
Het onderzoek houdt verband met de dieselfraude die in 2015 bij Volkswagen aan het licht kwam, bevestigen zowel Continental als Volkswagen aan het FD. Het zou gaan om een bestaand gerechtelijk vooronderzoek. 'Continental werkt volledig mee met de autoriteiten', stelt een woordvoerder. De onderneming onthoudt zich verder van commentaar.
Sjoemelsoftware
Het parket in Hannover bevestigt tegenover Handelsblatt dat het onderzoek verband houdt met de aanwezigheid van sjoemelsoftware. Volgens officier van justitie Oliver Eisenhauer bevatten de regeleenheid en het injectiesysteem in Volkswagen-motoren van het type EA189 speciale software om de uitstoot van schadelijke stoffen te verdoezelen.
Deze onderdelen waren afkomstig van Siemens VDO, dat Continental in 2007 overnam van Siemens. Volkswagen produceerde tussen 2009 en 2015 ongeveer drie miljoen van deze EA189-motoren. Behalve voor zijn eigen modellen gebuikte Volkswagen dit type motor ook voor zijn dochtermerken Audi, Seat en Skoda.
Tip van collega's
Het OM in Hannover besloot tot huiszoekingen nadat het documenten had gekregen van collega's in Braunschweig. In dit district lopen diverse rechtszaken tegen Volkswagen, zo zegt een goed geïnformeerde bron tegenover het FD op voorwaarde van anonimiteit. Kantoren van Volkswagen zijn niet doorzocht.
'Volkswagen is een niet-betrokken derde partij bij de onderzoeken van het OM van Hannover', aldus de woordvoerder. 'De procedure tegen Volkswagen op grond van de wet op de administratieve overtredingen is in 2018 stopgezet tegen betaling van een boete.'
Niet voor het eerst
Het is niet de eerste keer dat Continental verdacht wordt van betrokkenheid bij de fraude met dieselmotoren. Begin dit jaar werden al kantoren doorzocht in verband met een onderzoek naar dieselfraude bij het Japanse Mitsubishi.
Naast Continental geldt ook Bosch als een belangrijke speler op het gebied van de emissieregeltechniek, waarmee de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden (NOx) wordt gemeten. Ook Bosch wordt verdacht in de dieselfraude en omdat het software leverde voor bepaalde typen EA189-motoren.
Deze slimme software herkende wanneer de auto werd getest, waarna de dieselmotor in een de spaarstand ging om zo te voldoen aan de wettelijke emissienormen. Zodra de auto zich weer op de openbare weg begaf, schakelde het mechanisme zichzelf uit, met als gevolg dat de milieunormen ruim werden overschreden.