• Mijn nieuws
    • Net binnen
      • Overzicht
      • Nationaal
      • Internationaal
      • Analyse
      • Rente en valuta
      • Grondstoffen
      • Derivaten
      • Beleggingsfondsen
      • Indices
      • Obligaties
    • Krant
    • Podcasts

      • SECTIES

      • Economie
      • Politiek
      • Bedrijfsleven
      • Financiële markten
      • Samenleving
      • Tech & Innovatie
      • Opinie

    • FD PERSOONLIJK
  • Home
  • Mijn nieuws
  • Net binnen
    • Overzicht
    • Nationaal
    • Internationaal
    • Analyse
    • Rente en valuta
    • Grondstoffen
    • Derivaten
    • Beleggingsfondsen
    • Indices
    • Obligaties
  • Krant
  • Podcasts
  • Abonneren
    • Abonneren Inloggen

      Service & Contact
Close sub menu
Close sub menu
Coronavirus • 9 juli '20 08:58

ING: 'Omzet horeca daalt met 30 tot 40%'

Van onze redacteur
Van onze redacteur

De horeca stevent dit jaar af op een omzetdaling van 30 tot 40%. Cafés en discotheken worden het meest geraakt, cafetaria’s, fastservice eetgelegenheden en lunchrooms het minst. Dat blijkt uit een sectoranalyse van de analisten van ING.

In april beleefde de horecasector zijn dieptepunt. In die maand zagen hotels het aantal gasten met 95% dalen en werd er bij restaurants en cafés 70% minder gepind.

Nog altijd -30%

Weliswaar hebben veel horecabedrijven hun deuren weer geopend, maar dat betekent niet dat zij alle schade kunnen herstellen. Zo lag het aantal pintransacties bij eet- en drinkgelegenheden in juni nog altijd 30% lager dan een jaar eerder. Dat is volgens het rapport te wijten aan een combinatie van beperkende maatregelen, veranderde consumentenvoorkeuren en een krimpende economie.

De omzetdaling in de horeca is beduidend groter dan tijdens de vorige crisis in 2009. Toen bleef de daling steken op 8,7%. 'Door middel van drastische kostenreductie en massaal gebruik van de steunmaatregelen vanuit de overheid zijn veel bedrijven op de been gebleven', zegt Thijs Geijer ING sectoreconoom Leisure. 'De terugkeer naar omzetniveaus die in de buurt komen van ‘normaal’ kan zeker tot eind 2021 duren, zelfs als een ''tweede golf'' uitblijft.'

In het kort

  • Maken kappers en horeca hun verliezen goed met hogere prijzen?
  • 'Dit is een goede tijd om een restaurant te beginnen'

Laatste nieuws

12:50 'Verkenners formatie zagen Omtzigt van begin af aan al als een probleem' 10:21 'Daders aanval op Nord Stream-pijpleidingen gebruikten Polen als uitvalsbasis' 05:00 De week voorbij: De vraag is of ChatGPT dit beter had gekund 04:00 Personalia 10-6-2023 00:56 Kronkels in het hoofd
Lees al het laatste nieuws image/svg+xml

Meer ondernemen

7 min leestijd • Achtergrond

Unilever: 'Critici vinden ons te woke; toch kunnen wij winnen'

5 min leestijd

Moet het nieuwe kantoor er wel komen nu iedereen wil thuiswerken?

4 min leestijd

'Snel extra steun nodig voor groene waterstof'

3 min leestijd

Fusie- en overnamemarkt gaat richting $4000 mrd


  • FD Redactie
    FD Gazellen
    FD Henri Sijthoff Prijs
    Werken bij FD
    Colofon
  • Algemene voorwaarden
    Privacy
    Cookies
    Copyright
    Responsible disclosure
  • Service & contact
    Account aanmaken
    Hulp bij inloggen
    Mijn FD
    Adverteren
  • Abonnementen
    Groepslicenties
    Nieuwsbrieven
    Podcasts
    FD App
  • Vacatures
  • FD Mediagroep
    BNR Nieuwsradio
    Company.info
    Energeia
    Pensioen Pro
    Impact Investor
    Investment Officer
image/svg+xml image/svg+xml image/svg+xml
 |   | 
© 2023 Het Financieele Dagblad B.V. – alle rechten voorbehouden.
KVK-nummer: 33176422
BTW-nummer: NL006407122B01