Regelmatig worden vragen gesteld over de criteria van de FD Gazellen Awards. Die zijn zo kort mogelijk omschreven, maar kunnen desondanks vragen oproepen. Hieronder een uitgebreidere toelichting.
Hoe is omzet gedefinieerd?
Bij de FD Gazellen Awards wordt uitgegaan van netto-omzet. Mocht de netto-omzet niet beschikbaar zijn, dan wordt er gebruikgemaakt van de bedrijfsopbrengsten zoals deze zijn gedefinieerd in de jaarrekening. De omzet dient voor de gehele periode op dezelfde wijze te zijn berekend, om tot een zuivere vergelijking te komen. Verder wordt vereist dat in het basisjaar de omzet betrekking heeft op een volledig boekjaar van twaalf maanden.
Hoe wordt de omzetgroei berekend?
In de criteria wordt een omzetgroei van minimaal 20% genoemd. Bij de FD Gazellen Awards wordt de omzetgroei als volgt berekend: ((omzet 2020 minus de omzet 2018) gedeeld door omzet 2018) * 100%. De omzet over 2018 dient een volledig boekjaar te bevatten van twaalf maanden.
In een simpel rekenvoorbeeld: Als de omzet toeneemt van 50 naar 150 is er 200% groei. Dat is de absolute groei van 100 (150 minus 50) gedeeld door de omzet van van het basisjaar van 50. Het resultaat van deze rekensom van 2 dient nog te worden vermenigvuldigt met 100% om tot de relatieve groei van 200% te komen.
Waarom dient een bedrijf ten minste op 1 januari 2018 economisch actief te zijn?
Om tot een correcte omzetgroei te komen is het noodzakelijk dat in het eerste jaar twaalf maanden omzet is geboekt. Indien dat niet wordt nageleefd, dan ontstaat een oneerlijke vergelijking met andere bedrijven. Bedrijven die alleen in de laatste maanden van het eerste jaar omzet hebben geboekt, beschikken over een lager omzetniveau in het basisjaar. Hierdoor verkrijgen die bedrijven ten onrechte een grotere kans om een extra prijs te winnen in vergelijking met een bedrijf dat gedurende de volledige twaalf maanden omzet heeft gedraaid.
Wanneer is de financiële positie onvoldoende voor deelname aan de FD Gazellen Awards?
De financiële gezondheid van een bedrijf is afhankelijk van meerdere factoren. Drie belangrijke factoren hierbij zijn (a) de verhouding van het eigen vermogen tot het balanstotaal, (b) de verhouding van de schulden tot het eigen vermogen en (c) het werkkapitaal.
De financiële positie is onvoldoende als bijvoorbeeld sprake is van een structureel negatief eigen vermogen, een structureel hoge schuldpositie en/of een structureel negatief werkkapitaal. Een negatief eigen vermogen houdt in dat er meer schulden dan bezittingen zijn. Een structureel hoge schuldpositie blijkt onder meer uit een schuld die in ruime mate uit balans is met de verdiencapaciteit van de onderneming. Een negatief werkkapitaal houdt in dat er meer kortlopende schulden dan kortlopende bezittingen zijn. Bij de beoordeling wordt de kengetallen van de onderneming afgezet tegen die van bedrijven in de betreffende branche.
Wie winnen de extra prijzen?
De FD Gazellen worden opgedeeld naar vier regio's en vervolgens naar drie categorieën per regio. In elke categorie zijn drie extra prijzen voor de top drie: de bronzen, zilveren en gouden FD Gazellen Award. Die worden gewonnen door bedrijven die het best scoren met de combinatie: hoogste omzetgroei, relatief meeste aanwas van personeel (in fte’s gemeten) en hoogste (netto)winstmarge.
De bedrijven worden eerst gerangschikt op elk van de drie indicatoren, daarna bepaalt de totale score de rangschikking van de FD Gazellen-lijst. Bij een gelijke stand van twee of meer bedrijven geeft de omzetgroei de doorslag.
Een bedrijf dat bijvoorbeeld uitblinkt in personeelsgroei en gemiddeld scoort met de omzetgroei, heeft daarbij gelijke kansen als een bedrijf dat een bovengemiddelde omzetgroei heeft met een bescheiden groei van het personeelsbestand.
Waarom direct bij het FD aanmelden?
Veel kleine en middelgrote bedrijven zijn niet verplicht om hun omzetgegevens te deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daardoor wordt een groot deel van de mkb-bedrijven niet herkend als snelle groeiers aan hand van KvK-gegevens. Meld daarom uw bedrijf uiterlijk 31 augustus 2021 aan bij Het Financieele Dagblad via fd.nl/gazellen.
U dient te beseffen dat de aanmelding voor de FD Gazellen Awards los staat van de wettelijke deponeringsplicht bij de KvK. Verder geeft het verstrekken van de financiële gegevens géén garantie op een nominatie bij de FD Gazellen Awards.
Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk dat de juiste gegevens bij Het Financieele Dagblad terechtkomen. Het Financieele Dagblad, dan wel de FD Mediagroep, aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade als gevolg van verkeerd of te laat aangeleverde gegevens.
Kan ik meedoen als mijn bedrijf zich niet aanmeldt, maar wel de jaarstukken deponeer bij de Kamer van Koophandel?
Nee. Alleen aangemelde bedrijven worden meegenomen in het onderzoek naar de FD Gazellen. Dus meldt uw bedrijf uiterlijk 31 augustus 2021 aan bij Het Financieele Dagblad via fd.nl/gazellen.
Kan ik meedoen als ik mijn gegevens niet tijdig heb aangeleverd?
Nee. In dit geval zijn de benodigde gegevens niet beschikbaar voor het FD Gazellen-onderzoek en kan het bedrijf ook niet worden meegenomen bij de FD Gazellen Awards.
Welke bedrijven worden uitgesloten?
De FD Gazellen Awards is een ondernemersprijs en in principe komen alle rechtsvormen voor deze prijs in aanmerking die een onderneming drijven. Met het drijven van een onderneming wordt bedoeld dat de rechtsvormen actief zijn in een marktomgeving.
Zo wordt een stichting die een kinderdagverblijf exploiteert wél als een onderneming gezien, terwijl een besloten vennootschap die gebonden is aan een vastgestelde taakstelling (bv. het faciliteren van diensten aan een gelieerde instelling) niet als een onderneming wordt gezien. Andere voorbeelden van organisaties die niet als een onderneming in een marktomgeving worden beschouwd zijn: goededoeleninstellingen, vrijetijdsverenigingen en overheidsorganisaties.
Onder beleggende/speculerende instellingen wordt onder meer verstaan: vastgoed-bv’s van directeuren-grootaandeelhouders, participatie- en investeringsfondsen, optiehuizen en commoditytraders.
Om welke andere redenen vallen bedrijven tijdens het onderzoek af?
Bedrijven vallen om meerdere redenen af. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van concernrelaties, waarbij meerdere vennootschappen tot hetzelfde concern behoren. Bij de FD Gazellen Awards wordt de voorkeur gegeven aan de vennootschap dat het hoogst binnen de concernstructuur staat. Dit omdat de omzet van de dochter veelal wordt geconsolideerd in de omzet van de moeder.
Enkele andere redenen waarom bedrijven bij het onderzoek afvallen zijn:
meerdere (zuster)bedrijven opgegeven die tot hetzelfde concern behoren;
grote verschuivingen in omzet tussen groepsmaatschappijen (zoals het toevoegen van een holdingmaatschappij);
verschillende grondslagen van de betrokken jaarrekeningen;
foutieve cijfers aangeleverd;
geen/onvoldoende medewerking door het bedrijf;
sprake van surseance van betaling;
het bedrijf bestaat niet meer (bijvoorbeeld door overname of bankroet).
Wat als de juridische structuur van mijn bedrijf is aangepast (zoals een eenmanszaak omzetten naar een besloten vennootschap)?
Een verandering van de juridische structuur is een reden om contact op te nemen met het FD. Niet dat het een bezwaar is, maar wel omdat een bedrijf anders onnodig buiten de boot dreigt te vallen. Het FD kan vervolgens tijdens het onderzoek rekening houden met een verandering van de juridische structuur.
Welke bedrijfsgegevens gebruikt Het Financieele Dagblad?
Alle aangereikte bedrijfsinformatie die wordt vergaard in het kader van de FD Gazellen Awards kan worden gebruikt voor redactionele producten van de FD Mediagroep, waaronder de krant, website en radio (BNR Nieuwsradio).
De bedrijfsinformatie wordt niet gedeeld met derden buiten de leden van het FD Gazellen-team. Onderdeel van het FD Gazellen-team zijn onder meer Het Financieele Dagblad, databedrijf Company.info, BNR Nieuwsradio (allen onderdeel van FD Mediagroep) en onze partners (dit jaar Logitech for Business en Unique). Company.info neemt de bedrijfsinformatie niet op in zijn databases en/of andere producten die door klanten zijn in te zien.
Voor verdere vragen kunt u een e-mail sturen aan fd-gazellen@fd.nl.