Dankzij een recordverkoop van tweedehands auto's zal de Nederlandse autobranche dit jaar weer groeien. Volgens ING kan de omzet in deze sector dit jaar met 6% toenemen. Dat blijkt uit een rapport dat de bank woensdag naar buiten brengt.
Vorig jaar kromp de omzet nog met bijna 7% door de uitbraak van het coronavirus. ING verwachtte in januari hooguit een stabilisatie in 2021, maar komt nu tot andere inzichten. Dat heeft vooral te maken met de ontwikkelingen op de markt van occasions. Brancheorganisatie Bovag meldde onlangs al dat de verkoop van tweedehands auto's in de eerste vijf maanden van dit jaar met bijna 11% is toegenomen. De vakhandel profiteert daar meer van dan consumenten die onderling handelen, aldus ING-econoom Rico Luman, die de autosector volgt.
Occasionland
Vorig jaar was al zichtbaar dat meer mensen op zoek gingen naar een auto als vervanging van reizen met het openbaar vervoer, dat vanwege het coronavirus als minder veilig werd gezien. De verkoop beleefde toen een recordjaar met een totaal van ruim 2,02 miljoen verhandelde occasions, oftewel 55.000 meer dan een jaar eerder. Maar nu wordt er nog een schep bovenop gedaan, terwijl Nederland al te boek staat als 'occasionland' door een relatief hoge aanschafbelasting voor nieuwe auto's.
ING constateert dat consumenten nog meer uitwijken naar de tweedehands markt doordat nieuwe auto's moeilijker te verkrijgen zijn. Autofabrikanten worstelen met onderdelenschaarste, waaronder grote tekorten aan chips de afgelopen maanden. Daardoor lopen de levertijden sterk op. Maar de dealerbedrijven weten dit dus op te vangen door meer occasions te verkopen en door meer onderhoudswerk te verrichten.
Minder nieuwe auto's
Over de verkoop van nieuwe auto's is ING juist somberder geworden. Begin dit jaar werd nog verwacht dat de verkoop van nieuwe auto's kon groeien naar 390.000 stuks na een krimp tot 356.000 in 2020. Nu is de raming verlaagd naar 380.000. Ter vergelijking: in 2019 kwam de autobranche nog uit op bijna 450.000 stuks, vooral door een sterk toegenomen vraag naar elektrische auto's.
Volgens ING-econoom Luman is de verkoop van nieuwe auto's structureel op een lager niveau terechtgekomen. Hij denkt dat een verkoopaantal boven de 400.000 volgend jaar weer haalbaar kan zijn. Dat zijn er nog wel 200.000 minder dan aan het begin van deze eeuw. Het Nederlandse wagenpark is door deze terugloop ook sterk verouderd.
ING ziet nu vooral dat de vraag vanuit de zakelijke markt afneemt. Vorig jaar kromp in Nederland de zakelijke leasevloot al, dit jaar zullen werknemers naar verwachting ook minder zakelijke kilometers gaan rijden doordat ze meer thuiswerken en online vergaderen. Juist de leasebranche is een grote speler bij de aanschaf van nieuwe auto's. Consumenten vinden nieuwe auto's veelal te duur.
Stijgende prijzen
Mogelijk kan de verkoop van nieuwe auto's wel weer een impuls krijgen doordat het aanbod van occasions schaarser wordt. Luman wijst op de stijgende prijzen van tweedehands auto's. 'Je ziet een oplopende lijn. Partijen als Autotelex maken ook melding van oplopende biedingsprijzen, al verschilt het per marktsegment.'
De markt voor tweedehands elektrische auto's blijft overigens wel achter. Maar het aanbod in dit segment is heel beperkt. Nieuwe elektrische auto's zijn in de eerste maanden van dit jaar ook minder in trek dan in dezelfde periode vorig jaar. Hybride auto's met een benzine- en elektromotor beleven juist een opleving.