In het kort
- Western Digital overweegt volgens Amerikaanse media zijn Japanse branchegenoot Kioxia over te nemen.
- De twee bedrijven werken al geruime tijd samen.
- Toezichthouders kunnen de overname nog tegenhouden.
De Amerikaanse chipfabrikant Western Digital wil de Japanse branchegenoot Kioxia overnemen. De twee halfgeleiderbedrijven zijn in vergevorderde onderhandelingen, melden The Wall Street Journal en persbureau Bloomberg op basis van goed ingevoerde bronnen.
Hoewel er geen garanties zijn dat de overname slaagt, houden de Amerikaanse krant en het persbureau er rekening mee dat er half september een akkoord kan worden bereikt. Western Digital zou ruim $20 mrd in contanten willen neerleggen voor Kioxia.
Beursgang
Volgens The Wall Street Journal kan de Japanse fabrikant van geheugenchips ook nog kiezen voor een beursgang of een andere combinatie. In maart bleek dat het Amerikaanse Micron Technology ook interesse heeft in Kioxia, maar deze interesse zou bekoeld zijn nadat duidelijk was geworden dat Kioxia voor onderhandelingen met Western Digital koos.
Een woordvoerder van Kioxia wilde in een reactie tegenover Bloomberg alleen kwijt dat het Japanse concern verder gaat met de voorbereidingen van een beursgang, waarvoor een jaar geleden de eerste stappen werden gezet. Een functionaris van Western Digital stelde niet inhoudelijk te kunnen reageren op de berichten.
Concurrent Samsung
Bij een overname van Kioxia door Western Digital is in elk geval de toestemming vereist van de Japanse overheid, omdat de chipindustrie voor Japan een sector van strategisch belang is.
De houding van Washington is ook van belang, maar de mogelijke overname lijkt te passen bij het verlangen van de Amerikaanse regering naar een grotere rol in de fabricage van halfgeleiders en een sterkere concurrentiepositie tegenover China.
The Wall Street Journal stelt dat Peking de grootste horde kan zijn die genomen moet worden om de overname tot een goed einde te brengen. China kijkt steeds nadrukkelijker met een kritisch oog naar acquisities en stak in 2018 een stokje voor de voorgenomen overname van chipmaker NXP door het Amerikaanse Qualcomm.
Samsung
Mocht de overname slagen, dan ontstaat er in de markt van geheugenchips een geduchte concurrent voor het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung. Western Digital en Kioxia produceerden samen vorig jaar volgens het Amerikaanse marktonderzoeksbureau IDC voor zo'n $17 mrd aan flash-geheugenchips. Samsung verkocht voor $18,6 mrd van dit type halfgeleiders. De omzet van de gehele sector veerde vorig jaar met 37% op.
De koers van de aandelen in Western Digital steeg woensdag tijdens de handel op Wall Street met bijna 8% nadat The Wall Street Journal over de overnamegesprekken had gepubliceerd.
Toshiba werd gelijktijdig 5% duurder op Wall Street en kreeg er donderdag op de Japanse beurs bijna 2% bij. De Japanse fabrikant van halfgeleiders en andere elektronica had tot 2018 de chipactiviteiten onder zijn hoede die in dat jaar werden afgesplitst als Kioxia.
Toshiba is nog steeds een belangrijke aandeelhouder in Kioxia en is van plan in ieder geval een deel van zijn belang te verzilveren bij een beursgang van de onderneming. Bain Capital, een andere aandeelhouder, koestert ook die wens.
Samenwerking
Western Digital en Kioxia werken al intensief samen. Het Amerikaanse bedrijf voorziet zijn Japanse partner van kapitaal voor investeringen en onderzoek en ontwikkeling en kan daarvoor in de ruil gebruik maken van de productiefaciliteiten in de fabrieken van Kioxia.
De relatie tussen de twee ondernemingen kwam onder druk te staan toen Western Digital, met een vorige bestuursvoorzitter aan het roer, Kioxia probeerde in te lijven op een moment dat grootaandeelhouder Toshiba met financiële problemen worstelde.