China werkt aan regels die het Chinese internetbedrijven kan verbieden een beursnotering elders aan te vragen. Persbureau Reuters citeert een anonieme bron die stelt dat internetbedrijven met potentieel gevoelige data hierdoor worden getroffen. Ook andere bedrijven die voor China data van burgers verzamelen, kunnen door dit verbod worden getroffen.
Peking zei vorige maand dat het van plan was om het toezicht op alle offshore genoteerde bedrijven te versterken. Deze herijking van de regels komt na een beveiligingsonderzoek naar taxi-app Didi Global enkele dagen na diens Amerikaanse notering. Met de ophanden zijnde regels zou de Chinese beurstoezichthouder het toezicht op overzeese beursgenoteerde bedrijven verscherpen en nieuwe beursnoteringen verbieden voor bedrijven waarvan de gebruikersgegevens mogelijk veiligheidsrisico's inhouden.
Persoonlijke gegevens klanten
Een week na de beursintroductie begin juli klapte de beurskoers van Didi ineen. Op 6 juli ging er 20% vanaf nadat bekend was geworden dat de Chinese internettoezichthouder Cybersecurity Administration of China (CAC) onlinewinkels verbood de taxi-app van Didi aan klanten aan te bieden. Reden was dat het bedrijf illegaal persoonlijke gegevens van zijn klanten bewaarde.
Net als Uber en Lyft gebruikt Didi data om verkeerspatronen te analyseren en autonoom rijden mogelijk te maken. China's internettoezichthouder zei dat het Didi onder de loep had genomen om de nationale veiligheid en het maatschappelijk belang te beschermen.
Peking verscherpt greep
Alle internetbedrijven zou voortaan worden gevraagd om vrijwillig een beoordeling aan te vragen bij de CAC als ze hun aandelen buiten China willen noteren, aldus Reuters. De China Securities Regulatory Commission (CSRC) en de CAC hebben niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek van Reuters om commentaar.
Het plan is een van de vele voorstellen die de Chinese toezichthouders overwegen nu Peking de afgelopen maanden zijn greep op de internetplatforms van het land heeft verscherpt.