Het is voor de meeste familiebedrijven geen probleem meer om hun activiteiten te financieren. De negatieve effecten van de economische crisis lijken daarmee weg te ebben.
Dit blijkt uit Europees onderzoek van adviesorganisatie KPMG dat maandag naar buiten is gebracht. Had een jaar geleden nog meer dan de helft van de familiebedrijven moeite om financiering te krijgen, nu zegt 80% geen problemen te ondervinden, aldus de European Family Business Barometer. De bedrijven profiteren van economisch herstel en zien in meerderheid de omzetten weer stijgen. Was een jaar geleden nog 12% van de ondernemingen bezorgd over de toekomst, nu is die groep geslonken tot 5%.
Zeggenschap delen
Met het verbeterde zakenklimaat kunnen ondernemers makkelijker bij financiers terecht. Hoewel banken sinds de kredietcrisis strengere eisen hanteren, blijven ze de voornaamste financieringsbron. In 47% van de gevallen kloppen bedrijven bij de bank aan. Waar mogelijk maken ze gebruik van eigen vermogen. Een beroep op 'informal investors' of participatiemaatschappijen is minder aantrekkelijk. In dat geval moeten familiebedrijven zeggenschap delen. Dat is voor menig directeur-eigenaar een brug te ver. Ook beursgang of crowdfunding worden slechts sporadisch overwogen.
'Erg lastig'
Maar voor innovatieve ondernemers in het midden- en kleinbedrijf blijft het lastig om aan geld te komen. Zij ervaren het verkrijgen van groeifinanciering als het grootste knelpunt, komt naar voren in een ander onderzoek dat eveneens maandag is gepubliceerd. Het gaat om een studie van de Nederlandse adviesbureaus KplusV, Tradinfo en Fair Impact. Een recente peiling onder groeiende mkb's wijst uit dat 80% op dit moment zoekt naar financiering. De zoektocht wordt door het gros ervaren als 'erg lastig' of 'moeizaam'. Een deel van de ondervraagden ziet zelfs helemaal geen mogelijkheden tot financiering, zo constateren de onderzoekers.
Kosten-baten
Evenals gevestigde familiebedrijven wenden mkb'ers zich in de meeste gevallen tot de bank. Daar bespeuren zij een grote terughoudendheid. Dat is niet alleen een gevolg van de crisis en de geslonken rendementen in het midden- en kleinbedrijf. Wat zeker ook meespeelt is dat een bank voor een relatief klein mkb-krediet kosten moet maken die vaak niet in verhouding staan tot de baten. Dit gat wordt ten dele opgevuld met crowdfunding, geld van kredietunies en de inbreng van 'informal investors'. Die laatstgenoemde categorie, veelal bestaande uit (oud-)ondernemers, steekt jaarlijks zo'n €100 mln in groeiende mkb-bedrijven, zo hebben de onderzoekers berekend.