Meest gelezen

5 reacties

Nergens in Europa heeft de flexibilisering zo toegeslagen als in Nederland. Om loonkosten te drukken zijn grote en middelgrote organisaties overgegaan tot schijnconstructies. Daardoor is er een smet gekomen op het free-lance voor eigen rekening werken. Het gaat goed als een een-mans bedrijf zich op de arbeidsmarkt begeeft, het gaat fout als een werkgever een schijnconstructie uitvoert. Dan treed het sociaal onwenselijke uitbuiting op.

De op handen zijnde wet maakt free-lance werken te complex. Free-lance werken moet juist eenvoudiger en pak de schijnconstructies aan. Een ZZP-er is een free-lancer als hij of zij een actief BTW-nr heeft (online controleerbaar). Wat is een schijnconstructie? Als een werknemer 27 Euro bruto per uur verdient, dan kost een ZZP-er die hetzelfde werk doet 50 Euro (factor 1,8 excl. BTW). Als een organisatie ZZP-ers inhuurt voor dezelfde loonkosten als een werknemer dan vindt ontduiking van sociale lasten plaats en is er een schijnconstructie.

W. Boogaart

De Nederlandse staat is zo'n enge controlfreak dat zij in blinde paniek raakt als ze ook maar bang is een paar belastingcentjes mis te lopen. Dan komen de bazooka's om op die muggen te schieten direct uit de kast. Eng is het. En heel erg onliberaal, Wiebes!

Mr. R.P.A. Stulemeijer

@Bogaart: met uw definitie werken vrijwel alle free-lancers in het hogere segment zoals artsen, interimmanagers, juristen etc in een schijnconstructie. Dat geldt nog meer in de hele semi-overheidsbranche zoals de zorg, onderwijs en wooncorporaties waar de vaste werknemers aan de top veel meer kosten dan een free-lancer op het zelfde niveau.

B. Mastenbroek

Bij een schijnconstructie gaat het om de feitelijke situatie die afwijkt van de situatie zoals die
wordt voorgespiegeld. Het betreft: schijnzelfstandigheid, ontduiking minimumloon,
misbruik premieafdracht, ontduiking van cao’s, gefingeerde dienstverbanden en
migratie constructies. Er is sprake van schijnzelfstandigheid wanneer mensen formeel
werkzaam zijn als zelfstandigen, terwijl op grond van feiten en omstandigheden sprake is van
een arbeidsovereenkomst. Door middel van deze constructie worden vaak loonheffingen,
premies werknemersverzekeringen en arbeidsrechtelijke bescherming ontweken. En ja, deze constructies komen veelvuldig voor bij de semi-overheid en het hogere segment.

W. Boogaart

Het hele circus is ontstaan door inflexibel ontslagrecht en (te dure) cao's. Pak dat nou eens goed aan (niet met die geflopte WWZ). En laat ZZP'ers gewoon echt ondernemers zijn en werknemers werknemers.

M. Wevers

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.