14 reacties

Uitstekend artikel!

R. van Toor

Goede column: legt vinger op de pijnlijke plek. Het lijkt wel of er totaal geen Haagse regie is op dit o zo belangrijke dossier. Dit dossier en energie zijn de belangrijkste onderwerpen met levensgrote gevolgen op de middellange termijn maar de urgentie ontbreekt totaal: onbegrijpelijk.

M. Spijkers

Prima en duidelijke oplossing voor een tikkende tijdbom; politieke wil ontbreekt zoals zo vaak, helaas.

B. Sluis

Als er zo weinig schijnzelfstandigen zijn, waarom moest dan de VAR vervangen worden door het Wet DBA-gedrocht? Voor iedere oplossing heeft dit Kabinet wel een probleem, zo lijkt het. Zie ook mijn blog op LinkedIn of WordPress.

Ivar Volder
Happy ZZP'er.

G.I. Volder

Met betrekking tot het niet verzekerd zijn van zelfstandigen wordt enkel het feit van niet verzekerd zijn geconstateerd. Echter het waarom van het niet verzekerd zijn wordt niet beantwoord, zonder deze probleem analyse is de kans groot dat de gekozen oplossing de plank mis slaat.

Een onderzoek naar deze oorzaken zal een antwoord op de vraag geven wat gedaan dient te worden, in belang van zelfstandige en in belang van de markt van arbeidsaanbod. Wie weet zijn de redenen wel, niet nodig omdat voldoende vermogen, of niet nodig omdat andere inkomstenbronnen, of te duur, of .....

Nu reageert het semi-wetenschappelijk onderbouwde onderbuik gevoel (net als bij de afschaffing van de VAR is gebeurd) welke de politiek daadkrachtige maatregelen moet ondersteunen.

Daarnaast zou de coalitie een visie moeten poneren op de toekomst van de markt van arbeidsaanbod en dit met de Tweede Kamer uitwerken. De voorzet van Grapperhaus is hier in ieder geval een voorzet. Vraag is of de coalitie deze discussie wel wil, gezien dit belangrijke thema er al tijden om vraagt maar het niet gebeurd.

M.T. Scholte

Het is toch publiek geheim dat ze in Den Haag geen visie hebben, druk maken over een "bonnetje", Schiphol, Rotterdamse haven en mkb, enkele voorbeelden waar ze zich druk over moeten maken

R. Jacobs

Dhr Grapperhaus komt erg op voor de belangen van de verzekeringsbranche.

H.J. Oudenampsen

Alsof je fiscaal niet helemaal uitgekleed wordt, mag nu ook nog eens een verzerkering van je winst af. Het wordt dadelijk totaal zinloos om uberhaupt nog iets te beginnen in nederland.
In het VK kunnen ze zonder. In zwitserland ook, en zo ook in vrijwel alle landen om nederland heen. Hoe is het toch mogelijk dat we ons zoveel inhaligheid bij de georganiseerde verzekeringsbranche laten welgevallen? schijn-democratie. Alles wordt er toch wel doorheen gedrukt met of zonder instemming van het volk. Dat zal het wel zijn.

T. Bakker

Het hameren op een verplichte AOV-verzekering voor ondernemers wordt vaak verdedigd met een voorbeeld van 'iemand die op skivakantie een been breekt en een tijd niet kan werken'. Zijn dat juist niet de werknemers in loondienst die dat betreft? En die dan in het vangnet van de sociale verzekeringen worden opgevangen? Het enkele feit dat zelfstandigen zich niet tegen bepaalde risico's verzekeren komt (a) omdat dit soort verzekeringen duur pleegt te zijn en de dekking vaak tegenvalt (b) men heel wel op andere wijze over een buffer beschikt, bijvoorbeeld spaargeld of overwaarde eigen woning. Ik zou wel zeggen: maak een betere regeling voor de Oudedagsreserve (FOR): nu een loutere uitstelpost in de IB. "Geen lijfrente-premie betaald, geen aftrek" oid.

W.D. Bierens De Haan

1 standaard verzekering voor alle werkende, als een soort zorgverzekering. Het lijkt op het eerste gezicht een makkelijk uitvoerbare oplossing, die daadwerkelijk het probleem (ongelijkheid tussen loondienst en zelfstandige) aanpakt. Door deze verzekering door marktpartijen te laten uitvoeren zal je hetzelfde gaan zien als bij de ziektekostenverzekering, de premies gaan omlaag (maar aanvullend verzekeren wordt duur).

Het is natuurlijk zot dat een werknemer verplicht pensioen spaart, verplichte werknemersverzekeringen heeft, een seniore werknemer heeft ook nog oude mensen dagen en premies, noem maar op. De zelfstandige schrapt dit allemaal en kan zich voor bodemprijzen aanbieden. Heel verrassend dat werkgevers liever kiezen voor de goedkoopste optie met de minste rompslomp, ipv een dure optie met heel erg veel papier en regelwerk.

W.S. Breel

De diepe achtergrond ligt op de wijze hoe Nederland keuzes maakt. Door het poldermodel (herverdelen van bestaande middelen) zijn alleen kleine stapjes te maken.Iedere echte hervorming wordt door zittende lobbyclubs,stichtingen ,belangen,verenigingen neergesabeld of de vertragingstactiek wordt ingezet. Daardoor ontstaat een reageer cultuur i.p.v. ondernemingscultuur. Als er ergens een incident ontstaat zijn er direct 10 belangengroepjes om te reageren en vooral een schuldige te zoeken. Vervlakking is daarbij de succes factor geworden. Vele clubjes gesubsidieerd uit de polderkanalen.

We zitten nu in de transitie periode. Vele uit de elite gaan zich steeds harder verzetten tegen veranderingen wat zich uit in een graai cultuur., Velen doen het net voorkomen of dat ze voor vernieuwing zin, maar doen dit uit eigenbelang. Ze spreken in het openbaar van vernieuwing maar opereren zelf in veelal oude beroepen alsof het nog de vorige eeuw is. En dan zijn er de echte vernieuwers, dit zijn de echte on Polderaars. Ze vinden nieuwe wegen en verdienmodellen met daarbij een nieuwe norm en statuur. En daarbij proberen vele oud polderaars zich op veelal doorzichtige wijze waarbij geen middel van binnen slijmen wordt ontzien weer aan te sluiten. Daarop volgt een meer en meer radicale reactie. Waar woorden geen zin lijken te hebben regeert steeds vaker de straat.Radicalisering en extremisme komt op.

In dit klimaat regeren is dan ook heel lastig. Misschien is er wel sprake van een stille revolutie. Maar door ons af te sluiten met ons mobieltje in ons eigen wereldje met eenzijdige informatie en "likes" het leven nog kunnen bepalen hebben we dat nog niet door. We zien het pas als het zich al heeft voltrokken. Een stille harde landing zal de uitkomst blijken.F.B. Kohler

Het basisinkomen lijkt mij een prima denkrichting, zowel om gelijkheid onder werkenden te bevorderen als ook als oplossing voor robotisering, wegvallen van werk. Moet er alleen nog een manier gevonden worden om belasting van arbeid naar kapitaal te verschuiven zonder de concurrentiepositie al te zeer aan te tasten...

Politiek durft niemand zich daar aan te branden. De praktijk leert dat politici als laatste draaien en zo lang mogelijk mooi weer blijven spelen.

M. Mos

Erg vriendelijk meneer Crappenhaus dat u zich zorgen over mij maakt, maar als ik me geen zorgen maak over het eventueel breken van een been, waarom zou u dat dan wel doen? Ik ben oud en wijs genoeg om voor mezelf te zorgen en in uiterste nood kan ik nog altijd mijn huis opeten. U heeft weinig vertrouwen in de mensheid.

I.J. Gerritsen

Zoals eerder al gezegd mevrouw Smits, de heer Grapperhaus maakt zich geen zorgen over u, maar hij komt op voor de grenzeloze inhalige belangen van de verzekeringsbranche.

H.J. Oudenampsen

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.