Meest gelezen

6 reacties

Allemaal leuk en aardig, maar het gaat mij toch in de eerste plaats om de inhoud.

Dhr. Kraan

Eens, hr. Kraan, maar nu Bonjer het er toch over heeft, wil ik wel wat over de vorm zeggen (met impact op de inhoud trouwens). Namelijk die van grafieken. Vrijwel alle grafieken hebben een verticale onderverdeling, bijvoorbeeld horizontale lijnen die bepaalde koersniveaus aangeven. Maar heel zelden zie ik een horizontale onderverdeling, dus met verticale lijnen die bijvoorbeeld kwartaal- of jaarwisselingen markeren. Waarom is dat? Nu dient zo'n grafiek voornamelijk als trendweergave, maar ik wil regelmatig zien wanneer bijvoorbeeld een sterke koersval optrad. Zonder verticale lijnen is dat verdraaid lastig. Ik verdenk de vormgevers ervan, zulke lijnen maar lelijk te vinden, of misschien teveel informatie. Niet dus!

Iets vergelijkbaars zie ik bij diagrammen. Staat er informatie over treinen, dan veranderen de staven van een diagram in treinen van verschillende lengte. Of windmolens in geval van windenergie. Allemaal leuk en aardig, maar een simpel staafdiagram heb ik sneller in me opgenomen dan die halve schilderijen (sorry vormgevers).

Wat ik hier nu over infographics lees, doet me vrezen dat het in de nieuwe krant juist de foute kant op gaat.

Jeroen Hogendorp

Wellicht is het mogelijk om bij alle berichten een exacte tijd aan te geven in plaats van:

3,17 geleden !!

of 18.30 !!

Alvast hartelijk dank voor het meedenken.

Jan Verboom

We zullen het afwachten, maar het is ergens triest, dat nu het FD deze stap zet, Nederland alleen nog maar beschikt over landelijke kranten in tabloid-formaat en niet meer over kranten in broadsheet-formaat (of Berliner). Buitenlandse kwaliteitskranten zoals de Financial Times, FAZ, Die Welt, New York Times, The Washington Post houden vast aan het broadsheet-formaat.

Persoonlijk vind ik het Berliner-formaat erg fijn en bij een tabloid-formaat krijg ik het gevoel dat een krant soms ook letterlijk afzakt naar een tabloid-niveau. Kranten als de Volkskrant of het NRC zijn er niet op vooruitgegaan in hun drang naar 'compacte' gemakszucht voor de krantenlezer.

Dhr. Coenen

We gaan naar koppensnellen en plaatjes kieken? Inhoud lijkt me belangrijker dan opmaak. Wanneer kunnen we wijzigingen doorvoeren in de reacties? Handig bij een type foutje.

Dhr. Schouten

Toevoeging op 08:22 met voorbeelden.

Kijk nu eens naar het bericht 'Huren stijgen meest bij nieuwe bewoners' op p. 6 in de krant vandaag. Online:
fd.nl/economie-politiek/1268229/nieuwe-bewoners-spekken-kas-verhuurders

In de grafiek 'Huurstijging boven inflatie' staat onderaan alleen "2007" en "2018". Maar in welk jaar was die duidelijke piek? 2011 misschien? Online kun je vaak met je muis over de grafieklijn zweven (of op een mobiel apparaat met je vinger tippen) en dan zie je het. Deze grafiek heeft zowel online als op papier verticale hulplijnen nodig.

Tweede voorbeeld: de rentemarkt grafiekjes, dagelijks op p. 18 in de krant. Eronder staat 2017 en 2018. Maar waar begint 2018? In de grafieken online staan die hulplijnen wel (zie beurs.fd.nl/rente-valuta).

Ben ik nou een zeurpiet?

Jeroen Hogendorp

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.