Pharming ontgroeit Nederland
Opinie | Gerard van Beynum was bestuurder bij Pharming en commissaris bij verschillende biotechbedrijven
Opinie | Gerard van Beynum was bestuurder bij Pharming en commissaris bij verschillende biotechbedrijven
Het binnenkort dertigjarige Pharming presenteerde afgelopen week mooie resultaten. Tegenover dit positieve nieuws, staan ook negatieve berichten. Helaas kunnen die ertoe leiden dat Pharming zijn geluk buiten Nederland zal beproeven.
Lees ook
Een voorbeeld is het uiterst negatieve analistenrapport van effectenhuis Kempen & Co, dat na tien jaar afwezigheid weer de Nederlandse biotechsector heeft betreden. Dit rapport toont aan dat de jonge biotech in Nederland niet bepaald positief wordt bejegend, in vergelijking met landen waar de financiële wereld gewend is om aanzienlijk meer risico te nemen. Crucell, Galapagos, ProQR, Uniqure en Qiagen hebben niet voor niets beursnoteringen in Amerika.
Pharming boekt succes met zijn onderzoek naar nieuwe toepassingen voor Ruconest, een geneesmiddel tegen angio-oedeem. Het medicijn kan wellicht ook gebruikt worden bij nierfalen en zwangerschapsvergiftiging.
Strenge regelgeving en een risicomijdende financiële sector zijn geen gunstige vestigingsvoorwaarden
De werkzame stof van Ruconest wordt geproduceerd door genetische gemanipuleerde konijnen. Maar als zich nieuwe markten openen voor het middel, zal Pharmings konijnenproductieplatform niet langer toereikend zijn. Het bedrijf wil daarom het koeienplatform, waarmee het ooit van start ging, nieuw leven inblazen. Het is dan weer terug waar het ooit, met de wereldberoemde stier Herman, begon.
Pharming had zo’n twintig jaar geleden nog runderboerderijen in Nederland, Finland en de Verenigde Staten. Die in Nederland werden ontmanteld nadat toenmalig minister van Landbouw, Jozias van Aartsen, de technologie kerntransplantatie had verboden.
Nederland kent nog altijd een van de strengste wetgevingen op het gebied van transgene dieren. Zal Pharming de weg van de meeste weerstand nemen bij de herstart van zijn runderplatform, en kiezen voor Nederland? De vraag stellen is hem beantwoorden.
Strenge regelgeving en een risicomijdende financiële sector zijn beslist geen gunstige vestigingsvoorwaarden. Het zou niemand moeten verbazen dat Pharming het zwaartepunt van zijn bedrijf stap voor stap naar het buitenland verlegt.
Gerard van Beynum was bestuurder bij Pharming en commissaris bij verschillende biotechbedrijven