Woningcorporaties worden al streng genoeg gecontroleerd
Opinie | Eelkje van de Kuilen is advocaat en partner bij AKD advocaten, fiscalisten en notarissen
Opinie | Eelkje van de Kuilen is advocaat en partner bij AKD advocaten, fiscalisten en notarissen
Accountantsorganisatie NBA vreest dat er te weinig accountants overblijven om te voldoen aan de toenemende vraag naar de controle van ‘organisaties van openbaar belang’ (oob). Dat meldde het FD dinsdag. Steeds minder kantoren voeren dit type controles uit, terwijl steeds meer organisaties een oob-status krijgen.
Per 1 januari 2020 wil het kabinet ook grotere woningcorporaties die status geven. Dit is een slecht idee. De controle op corporaties is de afgelopen jaren, ook zonder oob-status, al enorm verbeterd. Nu een tekort dreigt aan accountants, kunnen de corporaties beter gevrijwaard blijven van de oob-status.
In 2014 kwam een parlementaire enquêtecommissie met de suggestie om woningcorporaties een oob-status te geven. De minister nam deze suggestie over met het argument dat een deugdelijk uitgevoerde wettelijke controle noodzakelijk is voor een adequate invulling van het toezicht.
Destijds waren er geen signalen dat de oob-status voor corporaties zou leiden tot een onevenredige kostenstijging van de accountantscontrole. Nu het aantal accountantskantoren met een oob-vergunning daalt, zal dat de keuze voor een geschikte accountant kleiner maken. Dan geldt: hoe minder aanbod, hoe hoger de prijs. Corporaties houden nu al serieus rekening met hogere accountantskosten.
regelgeving voor corporaties al fors aangescherpt. Zij mogen veel minder en worden veel strenger gecontroleerd
Maar belangrijker: een paar jaar geleden is de regelgeving voor corporaties al fors aangescherpt. Zij mogen veel minder en worden veel strenger gecontroleerd. De accountants die de corporaties controleren moeten daarbij het vele pagina’s tellende Accountantsprotocol in acht nemen.
Daarnaast kijken de Autoriteit Woningcorporaties en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw ook of de corporaties de (financiële) regels in acht nemen. Corporaties moeten nog net niet de kleur van de voordeuren van hun huurwoningen verantwoorden, maar veel scheelt het niet.
Nu is jaren geleden besloten dat de oob-status niet gaat gelden voor onder meer onderwijsinstellingen. De minister wees er toen op dat het onderwijs al een gedetailleerde eigen wet- en regelgeving kent op het gebied van toezicht en accountantscontrole. Hij zag daarin reden genoeg om het onderwijs van de oob-status uit te zonderen.
Wat mij betreft gaat die redenering anno 2019 ook op voor de woningcorporaties. Zij kennen een controleregime dat zeker net zo streng is als dat van onderwijsinstellingen. Ik zie daarom geen reden meer voor een onderscheid in de behandeling van corporaties en onderwijsinstellingen.
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
Eelkje van de Kuilen is advocaat en partner bij AKD advocaten, fiscalisten en notarissen