Definiëren van winstbegrippen is vooral fijn voor regelfetisjisten
Opinie | Alec van Eijk is overname-analist bij Sentia Group
Opinie | Alec van Eijk is overname-analist bij Sentia Group
Jan Bouwens en Arnt Verriest werpen zich op als beschermers van de belegger tegen schimmige financiële verslaglegging in het artikel ‘Nieuwe voorgestelde definities maken wildgroei van winstbegrippen juist groter’. Zij pleiten voor het gebruik van ebit en ebitda als officiële boekhoudstandaard. Dat voorstel en de effecten ervan hebben weinig te maken met de realiteit.
‘Het overgrote deel van de beleggers is prima in staat zelfgedefinieerde begrippen te doorgronden’
De auteurs presenteren de vergelijkbaarheid van bedrijven als voordeel van een eng gedefinieerde ebitda. Stelt u zich twee luchtvaartmaatschappijen voor: volledig identiek, behalve dat de eerste maatschappij haar vloot volledig leaset en de tweede haar vloot op de balans heeft staan. Door de leasekosten (onderdeel van ebitda) heeft de eerste maatschappij een lagere ebitda, terwijl ze in werkelijkheid net zo goed presteert als het bedrijf die vliegtuigen afschrijft (geen onderdeel van ebitda). Daarom gebruikt de sector al tijden ‘ebitdar’: dit laat de leasekosten van vliegtuigen buiten beschouwing en helpt beleggers te vergelijken.
De auteurs halen DSM aan als voorbeeld van misleidende verslaglegging, omdat ze een zelfgedefinieerd winstbegrip gebruiken. Opmerkelijk is dat DSM de afgelopen 5 jaar een van Neerlandsch best presterende aandelen is.
Uit onderzoek blijkt dat zelfgedefinieerde winstbegrippen een betere indicator zijn van toekomstige cash flows en aandelenwaarde dan enge accounting-definities. Het is een middel voor management om financiële markten beter te informeren over de daadwerkelijke prestatie van de onderneming. Het overgrote deel van de beleggers maakt geraffineerde analyses en is prima in staat om zelfgedefinieerde begrippen te doorgronden.
De discussie is in hoge mate semantisch: wanneer een bepaalde combinatie van woorden niet meer gebruikt mag worden, gebruiken we gewoon iets anders om de winst-en-verliesrekening te duiden zoals we willen.
De voorgestelde accountingregel draagt dan ook op geen enkele manier bij aan het informeren van beleggers. Financiële verslaglegging heeft alleen waarde in combinatie met een verhaal. Beleggers zijn wél gebaat bij een duidelijke uiteenzetting van de manier waarop zelfgedefinieerde winstbegrippen tot stand zijn gekomen. Het is vervolgens aan hen om hierin mee te gaan, of niet.
Alec van Eijk is overname-analist bij Sentia Group