De EU-landen gooien hun eigen glazen in als ze de belemmeringen voor het vrije verkeer van kapitaal in de Europese Unie niet uit de weg ruimen. Voor de klimaataanpak en de digitalisering van de economie is veel, ook privaat, geld nodig. Daarom is het zaak de drempels voor investeerders af te bouwen, bijvoorbeeld door (nationale) financiële wet- en regelgeving te harmoniseren en een beursgang goedkoper en simpeler te maken.
Die boodschap gaven voorzitter Charles Michel van de Europese Raad en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen donderdag af in een ingezonden brief in het FD. De brief is mede ondertekend door de presidenten Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) en Werner Hoyer van de Europese Investeringsbank (EIB), en Eurogroep-voorzitter Paschal Donohoe.
Het is volkomen begrijpelijk dat de vijf Europese kopstukken de lidstaten manen eindelijk de Europese 'kapitaalmarktunie' af te ronden. Geld kan dan gemakkelijker door de Unie stromen en sneller zijn weg vinden naar het bedrijfsleven. Michel en Von der Leyen cum suis maken zich terecht druk dat bedrijven in de EU erg afhankelijk zijn van het bankwezen voor leningen.
Het is goed dat Nederland de oproep toejuicht. Het kabinet probeert zelf al jaren de voltooiing van de kapitaalmarktunie hoog op de EU-agenda te houden
Daarom menen ze dat Europese ondernemers beter toegang moeten krijgen tot private investeerders. Net als hun Amerikaanse concurrenten beschikken bedrijven dan over meer keuzemogelijkheden. Al langer is Brussel bezorgd over de vele startende ondernemingen die graag willen groeien, maar die nog te vaak moeten uitwijken naar de Verenigde Staten. Daar is veel meer durfkapitaal. Het gebrek hieraan in Europa kost banen en concurrentiekracht.
Het is goed dat Nederland die oproep toejuicht. Het kabinet probeert zelf al jaren de voltooiing van de kapitaalmarktunie hoog op de EU-agenda te houden. Den Haag vindt dat er sinds het eerste actieplan van de Europese Commissie over de kapitaalmarktunie in 2015 te weinig vooruitgang is geboekt. Dat valt niet te ontkennen, al lopen er inmiddels wel onderhandelingen over meer Europese stroomlijning van de 27 nationale faillissementswetten en het vergroten van de zichtbaarheid van bedrijven voor beleggers.
Hopelijk zetten de lidstaten en het Europarlement er vaart achter, en werken ze ook aan beter toezicht. De Europese Commissie schat namelijk in dat de markt voor groene technologieën tot 2030 gaat verdrievoudigen. Het zou eeuwig zonde zijn als de EU niet een graantje daarvan kan meepikken, omdat het kapitaal — dat er wel degelijk is — niet in beweging te krijgen is.