Obama’s gezondheidsadviseur weet alles over eenzaamheid

Vivek Murthy was de belangrijkste gezondheidsadviseur onder president Obama. Hij verdiepte zich toen al in eenzaamheid. Die leidt niet alleen tot psychische klachten, maar ook tot hartkwalen en vroegtijdig overlijden. En tijdens de coronacrisis is de kans op eenzaamheid alleen maar groter.

Lees meer

Je werk is je roeping. Ook als je geen predikant bent

Predikant Joost Röselaers voelt zich altijd wat ongemakkelijk als mensen zijn vak associëren met een bijzondere roeping. In ál het werk zit een roeping, meent hij. Het gaat erom te ontdekken wat die is. En het is heus niet altijd een stem van boven die tot je spreekt.

Lees meer

De redder van de bioscopen: Christopher Nolan

Spionagethriller Tenet van Christopher Nolan is uitsluitend op het witte doek te zien. De gevierde actieregisseur vecht voor film als een collectieve ervaring: ‘Het is een vitaal onderdeel van het sociale leven.’

Lees meer

Artemisia, de schilder die terugvocht

Artemisia Gentileschi was de eerste vrouwelijke superster in de schilderkunst. Met haar scherpe tong en enorme talent maakte ze furore tussen de macho’s en mannetjesputters. Vierhonderd jaar later is ze nog altijd een bron van hoop en inspiratie.

Lees meer

Dit kunnen we leren van mensen met avontuurlijk werk

Onder extreme omstandigheden doen ze hun werk, in het hooggebergte, op de oceaanbodem en ingesloten door poolijs. Vooruit, de omstandigheden zijn anders, maar wat kunnen wij, als kantoortijgers die nu alléén thuiswerken, van hen leren?

Lees meer

Dochter van Petra Stienen: ‘Mama kan heel “groot” aanwezig zijn’

Student Liberal Arts and Sciences Soraya Berger (22) over haar moeder: arabist, schrijver en politicus Petra Stienen (55).

Lees meer