Close sub menu
FD Gazellen Podcast

FD Gazellen Podcast

FD-journalist Roger Cohen neemt je mee naar de verhalen achter de snelst groeiende bedrijven van ons land. Hoe managen ze die snelle groei en wat zijn hun uitdagingen? We doen dit in aanloop naar de uitreiking van de FD Gazellen, op donderdag 23 november.

Lees meer
Vandaag 27 min

Personeelsgebrek? Zo fixen ze dat bij Niyata Energy

Van school drop-outs tot statushouders. Bij Niyata Energy werken opvallend veel mensen die eerder nog buiten de boot dreigden te vallen.  Het bedrijf van de broers Yasin en Tansel Kilic installeert laadpalen, thuisbatterijen en zonnepanelen. Daarvoor werden aanvankelijk vooral zzp’ers ingezet, maar dat is inmiddels verleden tijd. Zo’n 40 procent van het personeelsbestand bestaat uit ‘mensen met een etiket’. Denk aan statushouders, vroegtijdige schoolverlaters en mensen die langdurig in de ww zaten. De broers leggen uit waarom ze dit doen, hoe je dit managet en wat het hen oplevert.

Luister & lees meer
26 september 21 min

Waarom Finance Factor juist nu zo hard gaat

Na tien jaar ondernemen vond Albert Allmers dat zijn bedrijf toe was aan de volgende stap. Zijn doel is duidelijk: een legacy opbouwen. Finance Factor bemiddelt financiële professionals. Daarvoor hanteert het een zogeheten impressario-model, waarbij mensen voortdurend worden begeleid met coaching en assessments. Een leven lang begeleiden, noemt Allmers het. Met een investeerder aan boord is zijn bedrijf nu in rap tempo aan het veranderen. Zo verdubbelde het personeelsbestand en worden alle processen gestroomlijnd. Voor Allmers betekent de groei onder meer dat hij zaken moet leren loslaten.

Luister & lees meer
19 september 23 min

Door deze verandering geeft Absoluta nu plankgas

Absoluta zag de omzet tijdens de coronacrisis in twee dagen tijd in elkaar storten. De verandering die het bedrijf toen maakte, bleek het begin van een nieuwe businesstak. Te gast is Sonja van den Beemt, die het bedrijf zeventien jaar geleden oprichtte met haar partner Marcel Hoogendoorn. Absoluta positioneert zich al jarenlang als eetplatform voor de zakelijke markt. Zo kunnen medewerkers makkelijk een ontbijt, lunch of diner bestellen en worden de kosten aan het einde van de maand op één factuur gezet. Toen de coronacrisis uitbrak, werd in sneltreinvaart een attentieplatform opgetuigd. Dat gaat nu zo hard, dat deze tak onder een nieuwe naam doorgaat: Looff.

Luister & lees meer
12 september 21 min

Zo groeide Novades naar een omzet van 60 miljoen

Bijna zeven jaar geleden vond Henry Jonker een gat in de markt. Inmiddels zet zijn bedrijf meer dan 60 miljoen euro om. Novades koopt grote partijen met afwijkende grondstoffen uit de foodindustrie. Die worden verwerkt tot halffabricaten en vinden zo uiteindelijk hun weg naar voedselproducten voor lammeren, biggetjes en kalveren. Zeven jaar lang trapte Jonker het gaspedaal keihard in, maar nu is hij in een nieuwe fase beland. Daarin draait het veel meer om processen stroomlijnen en taken delegeren. ‘De data en algoritmes zaten in mijn hoofd, daar ontwikkelen we nu software voor’, aldus Jonker.

Luister & lees meer
11 november '22 25 min

Hoe Phi Factory bedrijven circulair maakt

Ze zijn elkaars tegenpolen. Toch hebben Yvette Watson en Geerke Versteeg elkaar gevonden in een gezamenlijke ambitie: organisaties circulair maken. Van een circulaire escape room voor medewerkers tot het formuleren van een echt groen inkoopbeleid. Hun bedrijf Phi Factory heeft een heel instrumentarium om organisaties te verduurzamen. Yvette is van de ideeën, Geerke brengt de structuur. Die combinatie en hun gemeenschappelijke doel zorgt er volgens hen voor dat ze vrijwel nooit onenigheid hebben. Inmiddels hebben ze ook een tweede bedrijf, de 2B Collective. Dat gamified platform wil voor het einde van dit decennium maar liefst 2 miljard mensen bereiken.

Luister & lees meer
4 november '22 22 min

Deze FD Gazelle begon zijn bedrijf toen hij 53 was

Marcel Belt bouwt een merk met duurzame schoonmaak- en verzorgingsmiddelen. Nu richt The Green Soap Company zich op groei over de grens.  Het ondernemeravontuur van Belt begon vijf jaar geleden in zijn eigen schuur, waar hij experimenteerde met de productie van zeep, allesreinigers en shampoo. Op de fiets bezorgde hij de bestellingen vervolgens bij klanten uit de buurt. Inmiddels zijn de producten bij de meeste grote supermarkten verkrijgbaar. Belt bekleedde eerder hoge functies bij corporates en vertelt openhartig over zijn bestaan als snel groeiende ondernemer.

Luister & lees meer
28 oktober '22 18 min

Zo komt Mijn Deur Van Staal aan klanten

Lisa van den Heuvel en Lars Binnenweg zijn de oprichters van Mijn Deur Van Staal. Een persoonlijke zoektocht luidde vijf jaar geleden het begin in van hun eigen bedrijf. Zo’n stalen deur paste destijds niet in het budget van het tweetal, dat ging samenwonen. Uiteindelijk vonden ze een betaalbaar product in Polen. Inmiddels hebben de twee een aandeel in een fabriek die daar de stalen deuren produceert en bedienen ze zo’n 700 klanten per jaar. Veel klanten vinden ze via het mond-tot-mond-kanaal, maar het bedrijf werkt nu ook samen met influencers.

Luister & lees meer
21 oktober '22 21 min

Wat als het niet meer klikt met je compagnon?

Ondernemen met een compagnon is als een huwelijk. Het risico bestaat dat je elkaar gaat. Wim la Haye van Bluebird Day kan erover meepraten. Zijn bedrijf bouwt oplossingen voor e-commerce-partijen en telt inmiddels ruim 50 medewerkers. Hij startte het avontuur met een vriend, maar die samenwerking liep spaak. Zijn compagnon zat niet lekker in zijn vel, kreeg een burn-out en zat maandenlang thuis. Uiteindelijk hakte La Haye de knoop door. Hij vertelt over de lange aanloop, de moeilijke gesprekken en de scheiding die voor beide ondernemers uiteindelijk de beste oplossing bleek.

Luister & lees meer
14 oktober '22 22 min

De groeispurt van Mogelijk Vastgoedfinancieringen

In 2016 opereerde Annemieke Schoonderwoerd nog als een soort eenmanszaakje, inmiddels telt haar bedrijf 110 medewerkers.  Mogelijk Vastgoedfinancieringen heeft een platform dat investeerders koppelt aan ondernemers die geld nodig hebben voor hun pand. Daarmee springt het bedrijf in het gat dat banken hebben achtergelaten na de financiële crisis van ruim tien jaar geleden. Elke maand komen er 1.700 aanvragen binnen, die door verregaande automatisering razendsnel worden gescreend. Mede mogelijk gemaakt door Logitech en Unique.

Luister & lees meer
7 oktober '22 23 min

Etrias is online kampioen in niche-producten

Van dakkoffers tot regenlaarzen en speciale tuinkussens. Bij Etrias draait alles om de online verkoop van niche-producten. Het bedrijf van mede-oprichter Stan Verhoeven is een verzameling van specialistische webshops voor de meest uiteenlopende artikelen. Niet alles ligt op voorraad, maar dankzij slimme IT-koppelingen met diverse distributiecentra kan zijn bedrijf toch snel leveren. Verhoeven vertelt hoe hij telkens op zoek blijft naar nieuwe producten en op welke manier hij van een bezoeker een klant probeert te maken. Mede mogelijk gemaakt door Logitech en Unique.

Luister & lees meer