Close sub menu
FD Gazellen Podcast

FD Gazellen Podcast

De FD Gazellen zijn dé awards voor de snelst groeiende bedrijven van ons land. FD-journalist Hella Hueck neemt je in deze 10-delige reeks mee naar de verhalen achter deze bedrijven. Hoe managen ze die snelle groei? Wat zijn hun uitdagingen? En waar liggen ze wel eens wakker van? We doen dit in aanloop naar de uitreiking van de FD Gazellen, op dinsdag 22 november.

Lees meer
30 september 23 min

Bij Voys werken geen managers

De Groningse ondernemer Mark Vletter was al 10(!) keer FD Gazellen. Hij is aanvoerder van een bedrijf zonder leidinggevenden. Voys levert zakelijke telefoondiensten via de cloud. Er werken inmiddels zo’n 150 mensen, maar op geen enkel visitekaartje staat ‘manager’ afgedrukt. Daarvoor is bij Voys namelijk geen plaats. Vletter vertelt hoe zelfsturing werkt, welke voorwaarden daarvoor nodig zijn en wat dit betekent voor zijn eigen rol in de organisatie. Zijn boek 'Alleen maar bazen' is hier verkrijgbaar.

Luister & lees meer
23 september 21 min

Dankzij overname kan Scribbr nu veel sneller groeien

In 2019 won Scribbr de Oryx, de award voor meest bijzondere groeiprestatie. Inmiddels is het bedrijf overgenomen door een branchegenoot uit Silicon Valley. Elke maand maken zo’n 10 miljoen studenten gebruik van de diensten van Scribbr. Dat gaat onder meer om een scriptie-nakijkservice en een online bronnen-generator. Aanvankelijk gingen Bas Swaen en zijn compagnon op zoek naar een partner, totdat Course Hero zich meldde met een concreet overnamebod. Swaen vertelt wat deze stap voor hen betekent en hoe het geld en de kennis van de Amerikanen helpt om sneller te groeien.

Luister & lees meer
16 september 22 min

Het groeimodel van Bluem drijft op distributeurs

Bluem Europe verkoopt mondverzorgingsproducten in meer dan 100 landen en doet dat dankzij een fijnmazig netwerk van distributeurs. Mede-oprichter is Nathalie Beck. Ze werkte werkte lange tijd als consultant, maar een toevallige ontmoeting op het hockeyveld bleek tien jaar geleden het begin van een heel nieuwe ondernemersavontuur. Ze vertelt hoe het bedrijf aanvankelijk worstelde met de productie en de voorraad en welke afspraken ze maakt met nieuwe distributeurs.

Luister & lees meer
9 september 21 min

Winst uit je woning groeide met 443(!) procent

Bij het verduurzamen van woningen komt veel regelwerk kijken. Van een inkoopactie tot een adviesgesprek en het opstellen van de offerte. Winst uit je woning neemt dat gedoe uit handen. Dat doet het bedrijf voor gemeenten, huiseigenaren en installateurs. Met succes, want de omzet steeg tussen 2018 en 2020 met 443 procent maar liefst. Samen met de toegenomen winst en de aanwas van nieuw personeel maakte dit van Winst uit je woning het snelst groeiende bedrijf van 2021. Mede-oprichter Lieven Andringa vertelt over zijn businessmodel en de wijze waarop hij de razendsnelle groei van zijn organisatie in goede banen moet leiden.

Luister & lees meer
22 november '21 22 min

De Nederlandse economie in 2022

Mede mogelijk gemaakt door: Atradius, Logitech, Unique In deze tiende aflevering van de FD Gazellen Podcast gaat Hella Hueck in gesprek met econoom Han de Jong. De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal met 1,9 procent en zit daarmee alweer boven het niveau van vóór de coronacrisis. Met Han de Jong kijken we niet alleen naar volgend jaar, maar ook naar de verdere toekomst. Hoe is het gesteld met het ondernemersklimaat in ons land en welke maatregelen zijn nodig om onze concurrentiepositie vast te houden?

Luister & lees meer
15 november '21 22 min

Gazellen op overnamepad

Mede mogelijk gemaakt door: Atradius, Logitech, Unique In deze negende aflevering van de FD Gazellen Podcast gaat Hella Hueck in gesprek met Tim van de Meer, managing partner bij Marktlink. Dat bedrijf begeleidt ondernemers bij de koop en verkoop van een bedrijf. Toegang tot een nieuwe markt, extra klanten of nieuwe kennis zijn veelgenoemde redenen om op overnamepad te gaan. Van de Meer legt uit hoe zo'n proces werkt, van een geheimhoudingsplicht tot het boekenonderzoek en de onderhandeling over een prijs. Grootste dealbreaker? Een gebrek aan onderling vertrouwen.

Luister & lees meer
8 november '21 22 min

De groei komt uit het oosten

Mede mogelijk gemaakt door: Atradius, Logitech, Unique In deze achtste aflevering van de FD Gazellen Podcast gaat Hella Hueck in gesprek met Wendy de Jong, directeur van OostNL. Samen maken ze een rondje langs een aantal economische hotpots in het gebied. Van de maakindustrie in Twente tot industriepark IPKW in Arnhem, waar honderden kleine bedrijfjes werken aan duurzame mobiliteitsoplossingen van morgen. Ook maken ze een stop in Wageningen, waar de universiteit als dé motor van nieuwe agrifood-innovaties geldt. Zorgen zijn er echter ook, over personeel en kapitaal.

Luister & lees meer
1 november '21 23 min

Noord-Brabant, een economische krachtpatser

Mede mogelijk gemaakt door: Atradius, Logitech, Unique In deze zevende aflevering van de FD Gazellen Podcast gaat Hella Hueck in gesprek met Miriam Dragstra van de BOM, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. In de jaren 80 ging het economisch nog erg slecht in de provincie. Met om de haverklap reorganisaties en op veel plekken leegstaande bedrijfspanden. Dragstra vertelt over de ommekeer in zoomt in op de economische hotspots in de regio. Noord-Brabant profileert zich inmiddels als dé kennisregio van ons land en is daarmee ook een kraamkamer voor nieuwe Gazellen.FD Gazellen Awards Voor de achttiende keer organiseert de redactie van Het Financieele Dagblad dit jaar de FD Gazellen Awards, een van de meest prestigieuze ondernemersprijzen van Nederland. Daarin kwalificeren uitsluitend de bedrijven die bovengemiddeld groeien: niet alleen in omzet, maar óók in personeel en winst. Op donderdagmiddag 25 november worden de FD Gazellen Awards 2021 tijdens een groots event uitgereikt in Theater Amsterdam.

Luister & lees meer
25 oktober '21 22 min

Vallen... en weer opstaan

Mede mogelijk gemaakt door: Atradius, Logitech, Unique In deze zesde aflevering van de FD Gazellen Podcast gaat Hella Hueck in gesprek met Jan Dingemans van Holla Advocaten. Als curator is hij bij honderden faillissementen betrokken geweest. Wat komt er zo'n moment allemaal op je af? Hoeveel impact heeft het op jou als mens? En wat kun je als ondernemer in zwaar weer doen om een faillissement alsnog af te wenden? In ieder geval op tijd hulp inschakelen, zo adviseert hij. Veel ondernemers wachten daar volgens hem namelijk te lang mee. FD Gazellen Awards Voor de achttiende keer organiseert de redactie van Het Financieele Dagblad dit jaar de FD Gazellen Awards, een van de meest prestigieuze ondernemersprijzen van Nederland. Daarin kwalificeren uitsluitend de bedrijven die bovengemiddeld groeien: niet alleen in omzet, maar óók in personeel en winst. Op donderdagmiddag 25 november worden de FD Gazellen Awards 2021 tijdens een groots event uitgereikt in Theater Amsterdam.

Luister & lees meer
18 oktober '21 22 min

De groeikracht van Noord-Nederland

Mede mogelijk gemaakt door: Atradius, Logitech, Unique In deze vijfde aflevering van de FD Gazellen Podcast gaat Hella Hueck in gesprek met Sierd-Jan Koster, hoofddocent Economische Geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Met hem zoomen we in op de fundamenten van de Noord-Nederlandse economie. Met name in en rondom de stad Groningen gaat het erg goed, daar komen dan ook relatief veel sneller groeiers vandaan. Wie zo'n 20 kilometer naar het oosten reist, ziet daarentegen een heel andere situatie. Investeren in digitalisering is volgens hem nodig om dit gebied erbovenop te helpen. FD Gazellen Awards Voor de achttiende keer organiseert de redactie van Het Financieele Dagblad dit jaar de FD Gazellen Awards, een van de meest prestigieuze ondernemersprijzen van Nederland. Daarin kwalificeren uitsluitend de bedrijven die bovengemiddeld groeien: niet alleen in omzet, maar óók in personeel en winst. Op donderdagmiddag 25 november worden de FD Gazellen Awards 2021 tijdens een groots event uitgereikt in Theater Amsterdam.

Luister & lees meer